Studiu: Legătura dintre pesticide și boala renală cronică

Oct 18, 2021 | Boală renală cronică, Noutăţi

Un pesticid, care este folosit în mod frecvent, a fost asociat cu un risc crescut de boală renală cronică, conform unui studiu al Universității din Queensland, Australia.

Cercetătorii au analizat legăturile dintre expunerea la pesticide și riscul de insuficiență renală la 41.847 de persoane, folosind datele din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției din SUA (NHANES).

Profesorul Nicholas Osborne de la Școala de Sănătate Publică, a declarat că studiul a constatat că persoanele expuse la cantități mai mari de insecticid, prezintă un risc cu 25% mai mare de insuficiență renală.

”Aproximativ una din 10 persoane din țările cu venituri mari prezintă semne de boală renală cronică, care pot duce la afectarea permanentă a rinichilor și pierderea funcției renale”, a spus dr. Osborne.

Factorii de risc ai bolii renale cronice includ: vârsta, hipertensiunea și diabetul.

Dr. Osborne afirmă că, fără a fi cunoscută cauza, riscul bolii renale cronice crește în țările cu venituri mici și mijlocii, cum ar fi India și Sri Lanka.

”Inițial, s-a considerat că afecțiunea este asociată cu locurile de muncă agricole, din cauza expunerii la: stres, căldură, deshidratare, pulverizare de pesticide, metale grele și produse agrochimice. Cu toate acestea, contaminarea mediului înconjurător, reziduurile de pesticide și medicamentele pe bază de plante, care pot conține metale grele, pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni”, a spus dr. Osborne.

Acest studiu a ​​fost primul care a furnizat dovezi care leagă pesticidele de scăderea funcției renale la persoane. Rezultatele sugerează că ar trebui limitată expunerea la pesticide, chiar și în doze foarte mici, deoarece expunerea cronică poate duce la rezultate negative asupra sănătății.

Pesticidele sunt autorizate pentru utilizare în agricultură și în zonele de recreere domestice și publice, ca parte a programelor de eradicare a țânțarilor și a muștelor fructelor și pot fi găsite și în unele tratamente topice pentru păduchi.

 

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com