6 întrebări despre transplantul renal

Apr 22, 2021 | Transplant renal

Atunci când rinichii nu mai funcționează, pacientul are nevoie de dializă, sau transplant.

1. Ce este transplantul renal?

În timpul unui transplant renal un rinichi sănătos este amplasat în interiorul organismului. Ca avantaj, pacientul poate mânca și bea aproape orice, dar e bine să urmărească o dietă care are grijă de sănătatea inimii. Dacă transplntul este reușit, majoritatea pacienților revin la un stil de viaâă asemănător cu cel avut înainte de a se îmbolnăvi. În general, pacienții cu transplant trăiesc mai mult decât cei dializați.

Dezavantajele includ riscurile operației și necesitatea de administrare a medicației anti-respingere pe toată perioada de funcționare a noului rinichi, ceea ce poate avea efecte adverse, risc crescut de infecții și pentru anumite tipuri de cancer.

2. Ce este transplantul preemptiv și cel precoce?

Transplantul preemtiv este făcut înainte ca pacientul să aibă nevoie de dializă. Transplantul făcut curând după începerea dializei se numește transplant precoce. Ambele au beneficii, mai ales în termeni de recuperare și al modului de viață.

3. Cine poate face transplant?

Orice persoană, indiferent de vârstă, poate face transplant. Este obligatoriu ca persoana care face transplant să nu sufere de infecții sau cancer.

4. Ce se întâmplă dacă sunt în vârstă, sau am probleme de sănătate?

În general, și persoanele în vârstă, sau cu afecțiuni ca diabetul, pot avea un transplant de succes. Este necesară e evaluare atentă, pentru înțelegerea eventualelor riscuri. De exemplu, pacientul poate fi nevoit să renunțe la fumat, sau să piardă în greutate. La pacienții cu diabet ar putea fi posibil să se facă, în același timp, și transplant de pancreas.

5. Cum decurge procesul de evaluare?

Medicii vor realiza examinări fizice complete, vor revedea fișele medicale și vor face teste și radiografii care să dea o imagine completă a stării de sănătate. Dacă o persoană cunoscută dorește să vă doneze un rinichi, acea persoană va fi de asemenea testată, pentru a se vedea dacă este compatibilă și dacă este suficient de sănătoasă pentru a face donația.

6. În ce constă operația?

Poate că veți fi surprinși să aflați că în timpul operației rinichiul care nu mai funcționează nu este scos și înlocuit, ci rămâne acolo unde se află (în cazul în care nu există un motiv medical, pentru care să fie scos). Rinichiul donat este plasat în partea inferioară a abdomenului, acolo unde este mai ușor de conectat la vasele de sânge principale și la vezica urinară.

Operația durează circa 4 ore, dar într-o zi-două pacientul ar trebui să se poată ridica din pat, iar într-o săptămână să fie acasă. Dacă rinichiul este donat de o persoană în viață, va începe să funcționeze imediat. Dacă este donat de o persoană decedată, va mai dura 2-4 săptămână până să înceapă să funcționeze, perioadă în care pacientul ar putea avea nevoie de dializă.