6 întrebări după transplantul renal

Apr 22, 2021 | Transplant renal

1. Ce sunt medicamentele imunosupresoare?

În mod normal, organismul luptă cu orice nu face parte din el, ca germenii și virusurile. Aceste sistem de protecție se numește sistem imunitar. Pentru ca organismul să nu atace sau să respingă rinichiul transplantat, pacienții trebuie să ia medicamente anti-respingere, sau imunosupresoare, care să încetinească activitatea imună a organismului. Aceste medicamente trebuie luate pe toată durata de funcționare a rinichiului transplantat.

Medicamentele imunosupresoare pot avea efecte secundare, dar care, la majoritatea persoanelor, sunt tolerabile.

2. Ce se întâmplă când ajung acasă?

Pentru ca transplantul să fie un succes, aveți nevoie de verificări regulate, mai ales în primul an. La început vor fi făcute teste de sânge de mai multe ori pe săptămână.

3. Ce se întâmplă, dacă organismul încearcă să respingă rinichiul?

Respingerea acută este primul lucru pe care-l urmăresc medicii, mai ales că un episod de respingere nu are neapărat semne și simptome clare. Însă unele indicii pot fi febra, cantitate scăzută de urină, edem, creșterea în greutate și durere la rinichi.

Riscul de respingere este cel mai crescut imediat după operație. Cu cât trece mai mult timp de la operație, cu atât scade mai mult riscul. Din păcate, deși pacientul face tot ceea ce este necesar, organismul pur și simplu nu accepată rinichiul. Din fericire, există mai multe metode de a contracara acest efect. De aceea verificările și urmărirea semnelor și simptomelor sunt cruciale, pentru ca medicii să poată interveni prompt.

4. Cât de dese sunt episoadele de respingere?

Odată cu îmbunătățirea imunosupresoarelor, s-au rărit episoadele de respingere a transplantului. Totuși riscul variază de la o persoană la alta.

5. Când mă pot întoarce la muncă?

Durata de recuperare depinde de starea generală de sănătate și de tipul de muncă prestat. Multe persoane revin la viața activă după 8 săptămâni de la transplant.

6. Îmi va fi afectată viața sexuală?

Persoanele a căror viață sexuală a fost afectată de boala renală vor constata o îmbunătățire după un transplant renal de succes, iar fertilitatea poate crește. Bărbați cu transplant renal au putut concepe copii, iar femei cu transplant renal au putut duce la capăt o sarcină (cu recomandarea să aștepte minim un an după transplant). O discuție în acest sens cu medicul curant este obligatorie.