Activitatea fizică regulată scade riscul de evenimente cardiovasculare la adulții cu boală renală cronică

Jul 13, 2022 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi, Prevenţie

În cadrul unui studiu ce a cuprins 3.926 de pacienți cu boală cronică de rinichi (BCR), cercetătorii au descoperit că persoanele care practicau activitate fizică în mod regulat, sunt mai puțin susceptibile de a experimenta un eveniment aterosclerotic (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică, insuficiență cardiacă).

Studiul a fost publicat recent în Jurnalul American de Boli de Rinichi (AJKD).

Persoanele care fac activitate fizică în mod regulat prezintă mai puține șanse de a suferi boli cardiovasculare. Mai mult, activitatea fizică a scăzut semnificativ riscul de insuficiență cardiacă la pacienții cu boala cronică de rinichi, fiind un raport invers proporțional. Activitatea fizică crescută duce la o incidență scăzută a insuficienței cardiace.

Analizele pacienților care urmează directivele privind activitatea fizică recomandată (>150 minute/săptămână) au susținut beneficiile aduse de activitatea fizică. Cercetătorii susțin importanța consilierii privind activitatea fizică, realizarea unor protocoale și îngrijirea clinică atentă a pacienților cu boală cronică de rinichi, dat fiind riscul crescut al pacienților de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic, ori alte patologii.

 

Sursă: News-Medical.net