Administrarea de fier intravenos reduce riscul de infarct la persoanele aflate sub dializă

Dec 10, 2021 | Dializă, Noutăţi

Un articol apărut în jurnalul medical Cardiovascular Research, indică faptul că administrarea de fier intravenos poate reduce riscul de atac de cord la pacienții cu insuficiență renală, care fac dializă.

Boala arterială coronariană este răspândită în rândul pacienții cu boală cronică de rinichi, dar frecvența apariției unui atac de cord la acești pacienți este încă necunoscută. Studiile observaționale îi determină pe unii cercetători să-și exprime îngrijorarea că fierul administrat intravenos ar putea crește prevalența sau severitatea atacurilor de cord. Alții susțin că, fierul administrat intravenos poate reduce evenimentele coronariene, deoarece există probabilitatea să aibă ca rezultat livrare unei cantități mai mare de oxigen. Totuși, cercetările sunt destul de limitate pentru a susține acest lucru.

Această lucrare cuprinde analiza a 2141 de pacienți înscriși în studiul Proactive IV Iron Therapy in Hemodialisis Patients (PIVOTAL), un experiment controlat, care se desfășoară în 50 de locații din Regatul Unit al Marii Britanii. Cercetătorii au investigat efectele dozelor mari de fier administrat intravenos, comparativ cu administrarea dozelor mici la pacienții aflați sub hemodializă. Aceștia au raportat rata atacurilor de cord, tipurile de atacuri de cord, importanța prognostică a acestor atacuri de cord, precum și efectul dozelor mari de fier.

Cercetătorii au măsurat impactul administrării fierului asupra atacurilor de cord de tip 1 (cel mai frecvent tip de atac de cord, care rezultă din cauza unui cheag de sânge sau din cauza unui alt blocaj apărut în fluxul sanguin) și asupra atacurilor de cord de tip 2 (care nu apar în urma unui blocaj, ci în situații în care inima are nevoie de mai mult oxigen decât primește). Cercetătorii au descoperit că 8,4% dintre pacienții dializați au avut atacuri de cord pe parcursul a doi ani. Rata atacului de cord de tip 1 au fost de 2,5 ori mai mari decât cea a celui de tip 2.

Comparativ cu dozele mici, dozele mari de fier administrat intravenos au redus riscul de apariție a atacurile de cord. Infarcturile au apărut la 76 din 1093 de pacienți (7%) din grupul cu doze mari și 100 din 1048 de pacienți (9,5%) din grupul cu doze mici. Infarcturile de cord de tip 1 au apărut la 5,5% dintre pacienții din grupul cu doze mari și 7,3% din grupul cu doze mici.

„Foarte puține terapii reușesc să îmbunătățească rezultatele pentru persoanele care fac dializă. Suntem încântați că dozele mari de fier reduc riscul de atac de cord. Sperăm ca persoanele cu insuficiență renală, care fac dializă, să poată utiliza acest tratament”, a spus autorul principal al lucrării, Mark Petrie.

 

Articol preluat și tradus de pe Eurekalert.org