Alimentația, cheia sănătății rinichilor

May 24, 2021 | Prevenţie

O alimentație corectă este cheia managementului bolilor renale și a stării de sănătate, în general.

O dietă bazată pe plante, ca legumele și cerealele ajută la prevenirea și încetinirea progresului bolii renale cronice, a diabetului de tip 2, a hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare. Însă o alimentație pe bază de plante nu înseamnă că trebuie să deveniți vegetarian și să renunțați la toate sursele de proteine de origine animală. Înseamnă însă că trebuie să mâncați mai ales cereale integrale, fructe, legume (inclusiv fasole, mazăre, linte), verdețuri, nuci nesărate, uleiuri sănătoase, reducând în același timp cantitatea de produse de origine animală, ca lactatele, ouăle, peștele, carnea. Este important și să evitați alimentele conservate și procesate, snacks-urile și băuturile îndulcite.

Cele mai cunoscute diete pe bază de plante sunt:

dieta mediteraneană: cereale, verdețuri, legume, fructe, nuci și alune, cu cantități moderate de pește, brânză, ulei de măsline, iaurt și puțină carne roșie.

dieta DASH: recomandată adesea persoanelor cu hipertensiune, se bazează pe fructe, verdețuri, lactate dietetice, cereale integrale, pește, pui, nuci și alune. Se limitează sarea, dulciurile, băuturile dulci, carnea roșie și alimentele bogate în grăsimi saturate, colesterol și grăsimi trans.

dieta MIND: combină dieta mediteraneană cu dieta DASH, cu accent pe legumele cu frunze verzi, fructe de pădure, coacăze, nuci și alune, ulei de măsline, cereale integrale, pește, fasole, pui.