Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) protestează față de decizia autorităților de a închide spitalele timp de 30 de zile pentru orice altceva în afară de COVID, urgențe și gravide. Pacienții cu boli cronice sunt lăsați fără acces la tratament, iar astfel de greșeli se cuantifică în pierderi de vieți omenești, atrage atenția APCR.

Potrivit APCR, închiderea spitalelor timp 30 de zile  pentru pacienții cronici este o măsură care va duce la agravarea stării de sănătate a pacienților cronici si chiar la decesul lor în unele cazuri.

„După aproape 2 ani de pandemie, autoritățile nu sunt capabile să instituie măsuri eficiente privind tratarea pacienților COVID dar și a pacienților cronici. De fiecare DATĂ sunt luate măsuri care exclud pacienții cronici și li se limitează accesul la servicii medicale și tratamente. Acest lucru arată dezinteresul autorităților pentru reformarea sistemului de sănătate și investiții care să ajute spitalele să depășească criza COVID. În ultimile 4 luni nu s-a făcut nimic pentru a preveni actualei criză, nu au fost făcute investiții și nici luate măsuri pentru a preveni blocarea sistemului sanitar cu toate că, se știa că valul 4 de îmbolnăviri COVID va veni cu mult mai multe îmbolnăviri, care vor pune o presiune foarte mare pe spitalele”, se arată în comunicatul APCR.

Alianța Pacienților Cronici din România atrage atenția că deciziile luate de către autorități începând cu luna martie anul trecut au dus la decesul a sute de mii de bolnavi cronici. Conform declarațiilor oficiale, 88% dintre pacienții diagnosticați cu cancer în perioada 2014 – 2021 au decedat.

„Nu răspunde nimeni pentru aceste decese prevenibile, nu am învățat nimic din greșelile de până acum, de aceea continuăm să repetăm aceste greșeli cu consecinte dramatice pentru bolnavii cronici. În acest moment, România are mai multe decese datorate bolilor cronice comparativ cu decesele datorate infectiei cu SARS-COV2! Protestăm împotriva măsurii de a limita accesul pacienților cronici la servicii medicale și invităm autoritățile responsabile să instituie măsuri care să ajute toți pacienții din România, indiferent că sunt pacienti COVID sau non-COVID! Dacă nu luăm urgent măsuri corecte și concrete, România va muri, încet și sigur!”, concluzionează Cezar Irimia, Președintele Alianței Pacienților Cronici din România.