Aplicațiile fitness nu sunt relevante pentru urmărirea declinului clinic la pacienții aflați sub dializă

Sep 24, 2021 | Dializă, Noutăţi

S-a demonstrat că pacienții aflați sub hemodializă fac un număr redus de pași zilnic, constată un studiu apărut în Kidney Medicine. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că activitatea fizică nu este influențată de dializă.

”Chiar dacă este posibil, încă nu a fost testat dacă schimbările din activitatea fizică a unui pacient pot servi drept ”avertizare timpurie” asupra unui declin progresiv; fapt ce ar genera o evaluare clinică detaliată, urmată de intervenție și tratament”, afirmă autorul studiului, dr. Marcello Tonelli de la Universitatea Calgary din Canada.

Studiul realizat în perioada iunie-octombrie 2019, a monitorizat numărul de pași făcuți de cei 46 de participanți, cu ajutorul dispozitivelor Fitbit, precum și frecvența evenimentelor clinice (vizitele la spital și la centrele de urgență). Cercetătorii au luat în considerare și indicatorii care analizează declinul, precum: vârsta, sexul și indicele de masă corporală.

În urma studiului s-a constatat că: ”Nu există nicio relație clară între evenimentele clinice și numărul de pași făcuți zilnic de pacient”, iar ”Dispozitivile de înregistrare a activității fizice nu sunt utile pentru prezicerea declinului clinic”, declară dr.Tonelli.

Cercetătorii au observat o legătură între numărul mai mare de pași, temperatura ambientală ridicată și creșterea performanțelor. Vârsta înaintată și obezitatea au fost asociate cu mai puțini pași zilnici.

Tonelli și colegii săi au observat că toți pacenții au înregistrat un număr relativ scăzut de la pași, fapt ce reflectă vârsta și comorbiditatea în rândul pacienților aflați sub hemodializă. Cercetătorii recomandă utilizarea aplicațiilor mobile pentru înregistrarea pașilor pe o perioadă mai lungă de timp și consideră că limitările studiului sunt date de acest aspect, perioada de studiu.

”Chiar dacă nu am putut dezvolta un algoritm, cercetările viitoare axate pe înregistrarea acurateții și predictibilității prin folosirea dispozitivelor purtabile, pot fi utile pentru a descoperi dezvolta un algoritm în acest sens”, concluzionează cercetătorii studiului.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com