Asociația Transplantaților din România oferă ajutor refugiaților ucraineni cu transplant și dializați

Mar 7, 2022 | Asociaţii de Pacienţi, Noutăţi

Asociația Transplantaților din România încearcă să acorde sprijin refugiaților ucraineni care vin în țara noastră și suferă de aceleași boli ca românii.

Amali Teodorescu, reprezentant al Asociației Transplantaților din România a declarat: ”Ceea ce se întâmplă în Ucraina a dus la o adevărată catastrofă umanitară. Peste 1 milion de persoane au părăsit Ucraina în numai o săptămână și mulți dintre ei au venit în România. Printre aceștia sunt și pacienți cu transplant și pacienți în dializă. Căutăm să identificăm pacienții cu transplant și dializș care vin spre România sau au ajuns deja. Am identificat deja pacienți care au ajuns în Iași și București.”

Pacienții ucraineni care au nevoie de monitorizare a stării post transplant, se pot adresa spitalului „Dr. C.I. Parhon” din Iași (Bulevardul Carol I Nr. 50, Iași 700503), la Centrul de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant, condus de prof. Dr. Adrian Covic. Pentru alte probleme medicale, se pot adresa unuia din spitalele, numite “spitale de linia I”:

– Spitalul Județean de Urgență Satu Mare (Strada Ravensburg 2, Satu Mare),

– Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (Strada George Coșbuc 31, Baia Mare 430031)

– Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani (Strada Arhimandrit Marchian Nr. 11, Botoșani 710221)

– Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava (Bulevardul 1 Mai 21, Suceava 720224)

– Spitalului Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” Iași (Bulevardul Independenței 1, Iași 700111)

– Spitalul Județean de Urgență Vaslui (Strada Ștefan cel Mare 233, Vaslui 730006)

– Spitalul de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați (Strada Brăilei 177, Galați 800578)

– Spitalul Județean de Urgență Tulcea (Strada Iuliu Maniu nr. 1)

„Spitale de linia a II-a” (mai îndepartate de punctele de frontieră) sunt spitalele județene de urgență din județele: (Zalău, Bistrița – Năsăud, Cluj, Mureș, Neamț, Bacău, Brăila, Constanța)

În spitalele menționate, există un cadru medical care cunoaște limba ucraineană și se ocupă de problemele medicale ale refugiaților.

Pentru detalii, lămuriri, alte probleme, inclusiv nevoie de medicamente imunosupresoare, contactați Asociația Transplantaților din România la adresa astranrom@gmail.com sau la tel.: 0762244821; 076224482

 

Sursă: Asociatia Transplantatilor din Romania, Facebook

Amali Teodorescu, Facebook