Boala cronică de rinichi: Este dializa cel mai bun tratament?

Nov 15, 2022 | Boala cronică de rinichi, Dializă, Noutăţi

Boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% din populația globală, reprezentând peste 800 de milioane de oameni.

Dacă afecțiunea renală a unei persoane progresează până la punctul în care unul sau ambii rinichi încep să cedeze, opțiunile de tratament pot include transplantul de rinichi sau dializa în care este utilizat un aparat care îndeplinește funcțiile rinichilor.

O altă opțiune de tratament pentru persoanele cu boală cronică de rinichi, formă avansată, este tratamentul conservator. Acest tratament nu asigură dializa, în schimb, se concentrează pe tratarea simptomelor.

O echipă de cercetare de la Universitatea din California, Irvine, a prezentat un studiu în cadrul conferinței anuale Kidney Week 2022 a Societății Americane de Nefrologie, care arată că anumite grupuri pot avea rezultate mai bune privind spitalizarea, dacă urmează un tratament conservator, comparativ cu dializă.

Tratament conservator vs dializă

Când o persoană prezintă boală cronică de rinichi, rinichii lor nu mai sunt capabili să elimine în mod corespunzător toxinele din organism.

Există cinci etape ale bolii renale. O persoană ajunge la stadiul 5 atunci când unul sau ambii rinichi eșuează sau sunt aproape de eșec din cauza leziunilor rinichilor. Când se întâmplă acest lucru, pacientul trebuie să facă schimbări în stilul de viață pentru a elimina în mod corespunzător toxinele din organism.

Una dintre aceste opțiuni de schimbare a stilului de viață este dializa. Aproximativ 78% dintre persoanele din întreaga lume cu boală cronică de rinichi urmează dializa ca opțiune de tratament.

Prin dializă, un aparat înlocuiește funcțiile rinichilor. Dializa are loc fie într-un spital, centru de dializă, sau la domiciliu.

Efectele secundare ale dializei

Unii oameni pot prezenta reacții adverse la dializă, inclusiv:

  • crampe musculare
  • probleme privind somnul
  • depresie
  • tensiune arterială scăzută
  • iritații ale pielii
  • infecție la locul de acces al cateterului

Chiar dacă dializa este o opțiune populară de tratament pentru forma avansată a bolii cronice de rinichi, nu este potrivită pentru toată lumea. De exemplu, persoanele care fac dializă prezintă un risc crescut de insuficiență cardiacă. Cercetările anterioare arată că poate exista un risc crescut de demență la persoanele care primesc dializă.

Cercetările arată că dializa poate avea un impact negativ asupra calității vieții unei persoane.

Din aceste motive, uneori pacienții cu această afecțiune vor opta pentru un tratament care nu implică dializa, numit tratament conservator. Această opțiune se concentrează pe tratarea simptomelor bolii renale prin modificarea stilului de viață și a dietei, medicamente și servicii de asistență.

Cercetările anterioare demonstrează că tratamentull conservator este o opțiune de tratament viabilă pentru persoanele în vârstă cu afecțiuni renale. În plus, studiile arată că persoanele care primesc acest tip de tratament, pot trăi ani de zile dacă au parte de sprijin adecvat.

Cu toate acestea, studiile arată că există multe concepții greșite despre tratamentul conservator, iar medicii nu îl oferă întotdeauna ca o alternativă pentru persoanele cu afecțiuni renale.

Încurajarea alternativelor

„Unele studii au susținut utilizarea îngrijirii conservatoare în locul dializei, ceea ce a dus la [mai puține] spitalizări, au avut [mai puține] vizite la medic și un cost global mai mic privind sistemul de asistență medicală”, susține asistenta medicală, Jennifer Prescott, proprietarul Blue Water Homecare și Hospice.

„Din experiența mea, impactul dializei asupra persoanei și familiei poate fi semnificativ, inclusiv: ”stresul îngrijitorului”, scăderea calității vieții și utilizarea scăzută a îngrijirilor palliative. Cred că vor apărea mai multe cercetări privind tratamentul conservator al bolii renale avansate, ca înlocuitor al dializei”, a adăugat ea.

 

Sursă: MedicalNewsToday.com