Bolile renale și COVID-19

May 24, 2021 | Prevenţie

Persoanele cu boli renale, sau transplant renal au un risc crescut de a face complicații din cauza COVID-19. Deși eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 este foarte mare, studiile au arătat că persoanele care iau medicamente imunosupresoare nu se bucură de același grad de protecție oferit de vaccin ca persoanele care nu iau acest tratament. Deși mai sunt necesare studii cu privire la eficiența vaccinurilor la pacienții cu boli renale cronice, dializați, sau cu transplant, siguranța lor a fost demonstrată.

Bolile renale, un risc major

Persoanele cu boli renale și alte afecțiuni cronice au un risc crescut de a face o formă gravă a bolii. COVID-19 este o boală dată de un nou tip de virus, de aceea cercetările sunt abia la început. Însă au fost formulate unele ipoteze cu privire la acțiunea anumitor medicamente asupra acestui coronavirus, însă nimic nu a fost demonstrat cu certitudine. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății și Departamentul SUA de Control și Prevenție a Bolilor nu recomandă pacienților să oprească tratamentul cu un anume tip de medicament cu scopul de a scădea riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 sau de a face o formă mai ușoară.

Fiți precauți

Adulții mai în vârstă și persoanele cu boli renale sau alte afecțiuni medicale cronice grave par a avea un risc crescut de a face o formă mai gravă a bolii COVID-19. Dacă sunteți expus acestui risc, luați-vă măsuri de precauție:

– faceți stocuri de alimente și produse de primă necesitate

– păstrați distanța față de alte persoane

– limitați ieșirile în public și feriți-vă de persoanele bolnave de gripă

– spălați-vă des pe mâini

– evitați mulțimile

Dacă sunteți la dializă, nu săriți peste ședințe. Dacă aveți un rinichi transplantat luați în continuare medicamentele imunosupresoare.

COVID-19 crește riscul de leziuni renale acute

Un raport nou publicat arată că persoanele spitalizate cu COVID-19 au risc semnificativ de a dezvolta leziuni renale acute, care pot duce la boală gravă, dializă, sau chiar deces. Studiul a arătat cp pacienții cu COVID-19, spitalizați în perioada 11 martie-26 aprilie au avut risc dublu de leziuni renale acute față de pacienții spitalizați din alte cauze. Se pare că leziunile renale acute sunt un marker al gravității infecției COVID-19 și mortalitatea la acești pacienți este mai crescută.

Printre efectele COVID-19, despre care se crede că duc la leziunile renale acute, se numărăr și leziunile tubulare renale (necroză tubulară acută) cu șoc septic, microinflamații, tromboze și, posibil, infecții directe ale rinichilor. Mulți dintre pacienții cu leziuni renale acute atribuibile COVID-19 continuă să aibă funcția renală diminuată chiar și după externare.

Este recomandat ca pacienții COVID-19 care se recuperează după leziunile renale acute să facă vizite regulate la nefrolog, pentru că riscul de a dezvolta boli renale cronice este mai crescut decât la alții. Pacienții care nu au avut leziuni renale acute, dar au avut proteine și/sau sânge în urină trebuie monitorizați, pentru că au risc crescut de a dezvolta boală renală cronică în stadiu terminal.