Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe.” – la Tg. Mureş

Jul 27, 2022 | Asociaţii de Pacienţi, Noutăţi, Transplant renal

De la 11 donatori în moarte cerebrală s-au prelevat organe în 2022 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş!

Este mult? Este puţin? Credem că ceea ce contează este doar: ESTE, există, se întâmplă şi mai ales CONTINĂ!

După doi ani de pauză, campania „Spune DA! Susţine donarea de organe.” porneşte din nou la drum pentru a duce la nivelul omului de pe stradă informaţie corectă (legal şi ştiinţific) privind donarea de organe în scop terapeutic. Primul oraş în care poposeşte este Tg. Mureş.

Această campanie este un proiect al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care se desfăşoară sub numele „Spune DA! Susţine donarea de organe” din 2014 şi sub auspiciile Ministerului Sănătăţii. În fiecare oraş unde ajunge această campanie, i se alătură instituţii medicale, publice, private, ONG uri.

Suntem deosebit de onoraţi ca la Tg. Mureş să avem alături de noi două instituţii medicale remarcabile prin activitatea şi rezultatele lor: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş (SCJU) şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş (Institutul Inimii). Mulţumiri respectuase pentru modul cum ne sprijină şi ne susţin, d-nei Manager al SCJU, ec. Mariana Cernat şi d-lui prof. dr. Horaţiu Suciu, care pentru ATR este în primul rând MEDICUL CARE CONTINUĂ ACTIVITATEA DE TRANSPLANT CARDIAC, de la Institutul Inimii, pentru foarte mulţi pacienţi: Institutul Speranţei!

Campania se desfăşoară în Tg. Mureş doar o zi, zi care este organizată astfel:

– 10.00 – 11.00: Conferinţă de presă la SCJU.

– 12.00 – 13.00: Slujbă de pomenire a Donatorilor Îngeri la Catedrala mică.

– 15.00 – 22.00: Distribuire de materiale informative şi discuţii libere cu publicul în perimetrul Piaţa Trandafirilor – Piaţa Teatrului.

„Sunt bucuros şi în acelaşi timp onorat să particip şi să susţin iniţiativa Asociaţiei Pacienţilor Transplantaţi din Romania, care cu determinarea şi perseverenţa binecunoscute reuşeşte să aducă în atenţia publicului problematica medicinii de transplant din ţara noastră.

Ca şi specialist implicat în chirurgia de transplant, precum şi ca Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant din România, susţin toate demersurile care aduc în prim plan ideea generoasă a salvării de vieţi prin susţinerea donării de organe precum şi pe cele care îşi propun ca şi obiectiv sprijinirea medicinei de excelenţă în România.

Doar împreună, pacienţi, medici, finanţatori şi organizatori ai sistemului de sănătate vom putea salva mai multe vieţi prin intermediul medicinei de transplant.

Mult succes!” – a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu, Sef Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul Inimii.

„În România, aproximativ 5.000 de pacienţii sunt înscrişi pe listele de aşteptare pentru un transplant. Această procedură medicală poate prelungi şi îmbunătăţi viaţa celor care suferă de o serie de boli cronice şi se bazează pe un act de generozitate profundă, izvorâtă din sacrificiu, empatie şi compasiune. Dincolo de aceste valori morale fundamentale, donarea de organe depinde în mare măsură de gradul de educaţie şi informare al populaţiei, motiv pentru care salutăm şi sprijinim acţiunile de informare cum este cea organizată, astăzi la Tg. Mureş, de Asociaţia Transplantaţi din Romania.”, ne spune d-na ec. Mariana Cernat, Manager SCJU.

„Familia ATR (toţi cei aproape 1900 de membrii) reuneşte pacienţi cu transplant, donatori şi pacienţi care au nevoie de un transplant. Cu toţii ştim din experienţă personală ce înseamnă lupta cu boala, speranţa şi generozitatea. Iar aceia dintre noi care am beneficiat de un transplant ştim mai bine decât oricine cum este să te întorci la VIAŢĂ!

Este sensibil şi dificil să vorbeşti semenilor tăi despre viaţă şi moarte în acest context, dar medicina de excelenţă ne-a arătat că în anumite situaţii critice, viaţa poate fi o ştafetă. O ştafetă care face ca din două vieţi care ar putea sa se piardă, să se nască continuarea pentru una dintre ele. Dureros şi miraculos în acelaşi timp!

Suntem la Tg. Mureş pentru a vorbi despre acest miracol – miracol născut din durere şi speranţă – şi despre ‘protagonştii’ lui”, a afirmat, profund emoţionat, dl. Gheorghe Tache, Preşedintele ATR.