Cauzele și simptomele litiazei renale

Mar 2, 2021 | Litiază renală

Deși orice persoană ar putea face pietre la rinichi, unele sunt mai expuse acestui risc. De exemplu, bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune ca femeile. Cei care au avut deja litiază renală, au un risc crescut de a face din nou. Factorul ereditar este și acesta important. Dezhidratarea, supraponderabilitatea și operațiile de bypass gastric sau intestinale reprezintă alți factori de risc, alături de afecțiuni ca boala polichistică renală, afecțiuni care duc la acumulări de cistină, oxalați, acid uric și calciu în urină, boli care duc la iritații ale intestinelor și articulațiilor și ingestia de anumite medicamente (ca diureticele sau antiacizii pe bază de calciu).

Volumul scăzut de urină. Poate fi din cauza dezhidratării, în urma efortului fizic susținut, a lucrului sau traiului în locuri foarte calde, sau a ingestiei insuficiente de fluide. Un volum scăzut de urină înseamnă urină concentrată, de culoare închisă, în care sărurile se dizolvă mai greu. Un aport de lichide crescut înseamnă un volum mai mare în care sărurile se pot dizolva. Adulții ar trebui să producă circa 2,5l de urină pe zi, bând cam 3 litri de apă sau alte lichide.

Alimentația. Una dintre cauzele formării calculilor renali este concentrația mare de calciu în urină, care poate proveni din modul în care organismul folosește calciul. Reducerea aportului de calciu din alimentație nu este recomandată, pentru că poate duce la afecțiuni ale oaselor, fără a scădea riscul de formare a calculilor renali. Medicul ar putea recomanda, în locul reducerii aportului de calciu, menținerea acestuia în limite normale și reducerea aportului de sare. Cantitatea prea mare de sare din alimentație este un factor de risc pentru formarea pietrelor la rinichi, deoarece prea multă sare în urină înseamnă limitarea reabsorbției calciului în sânge. O alimentație bogată în alimente bogate în oxalați de calciu crește riscul de formare a calculilor renali. Alimentația bogată în proteine animale poate crește nivelul de acid din organism și din urină, ceea ce crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Afecțiuni intestinale. Anumite boli care dau diaree (boala Crohn, sau colita ulcerativă), sau unele operații (bypass gastric) pot crește riscul de formare a calculilor din oxalat de calciu. Diareea scade volumul de urină, iar organismul poate absorbi oxalatul în exces din intenstin, ducând la acumulare de și mai mult oxalat în urină.

Obezitatea. Supraponderabilitatea și obezitatea poate modifica nivelul de acid din urină, ducând la formarea de calculi renali.

Afecțiuni medicale. Unele boli reprezintă factori de risc pentru apariția litiazei renale: creșterile anormale a unei glande paratiroide (controloează metabolizarea calciului), sau a mai multora; acidoza tubulară renală distală, care înseamnă acumularea de acid în organism și poate duce la formarea de pietre din fosfat de calciu; cistinuria (prea multă cisteină aminoacidă în urină) și hiperoxaluria primară (ficatul produce prea mult oxalat) cresc riscul de a dezvolta litiază renală.

Medicația. Unele medicamente și suplimente de calciu și vitamina C pot crește riscul de litiază renală.

Istoric familial. Dacă unii membri ai familiei suferă de această afecțiune, riscul crește și pentru copiii sau frații acestora.

Simptomele litiazei renale

În mod obișnuit, apare o durere ascuțită în spate și lateral, care poate migra spre abdomenul inferior și zona inghinală. Durerea poate apărea brusc și în valuri, în ritmul în care organismul încearcă să scape de piatră. Alte simptome pot fi:

– senzația intensă de urinare

– urinare frecventă, sau senzație de arsură în timpul urinării

– urină închisă la culoare, sau roșie din cauza sângelui. Însă uneori celulele sangvine sunt doar în cantități mici și nu pot fi distinse doar cu ochiul liber

– greață, vărsături

– la bărbați poate apărea durere în vârful penisului

Un calcul de mici dimensiuni, care se mișcă cu ușurință prin tractul urinar, poate să nu dea nici un fel de simptome și persoana afectată nici să nu știe că a avut o piatră la rinichi.