Ce este sindromul nefrotic și cum se tratează

Jun 14, 2021 | Sindrom nefrotic

Sindromul nefrotic este o boală renală care poate apărea și la adulți, și la copii, cauzată de diverse afecțiuni ale rinichilor. Poate fi prevenită, însă, prin tratarea acestor afecțiuni și prin grija acordată nivelului colesterolului și tensiunii arteriale. Sindromul nefrotic este un grup de simptome care indică faptul că rinichii nu funcționează așa cum ar trebui; poate apărea, atât la adulți, cât și la copii, în urma unor boli care afectează doar rinichii sau întregul corp.

Potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Renale (NIDDK), diabetul este boala care cauzează cel mai frecvent sindromul nefrotic, în timp ce glomeruloscleroza focală segmentară (FSGS) este afecțiunea renală cea mai susceptibilă să îl provoace.

O persoană cu sindrom nefrotic poate prezenta oboseală și pierderea poftei de mâncare. Sindromul nefrotic apare atunci cand vasele de sange mici din rinichi, numite glomeruli, nu funcționează corect. Glomerulii acționează în mod normal ca filtre, îndepărtând apa și moleculele reziduale din sânge și le trimit în vezică sub formă de urină. Aceste vase permit, de asemenea, celulelor sangvine și moleculelor mari, cum ar fi proteinele, să rămână în sânge. Când glomerulii se deteriorează, proteinele pot reuși să se infiltreze prin sistemul de filtrare în urină.

 

Materialul integral pe DOC.ro