Cercetătorii au descoperit o enzimă care ar putea reduce impactul bolii renale cronice

Sep 28, 2021 | Boală renală cronică, Noutăţi, Prevenţie

Boala renală cronică afectează aproximativ 700 de milioane de oameni din întreaga lume, mulți dintre aceștia având nevoie de dializă. O enzimă nouă, descoperită recent, ar putea reduce impactul acestei afecțiuni.

”Enzima, denumită NEDD4-2 este foarte importantă pentru sănătatea rinichilor”, afirmă dr. Jantina Manning de la Universitatea din Australia. În lucrarea publicată în Cell Death&Disease, echipa coordonată de medicul Jantina Manning a prezentat legătura dintre o dietă bogată în sare, nivelul scăzut al enzimei NEDD4-2 și stadiul grav al bolii renale cornice.

Cercetătorii stiau că o dietă bogată în sare poate accentua formele bolilor de rinichi, dar nu cunoșteau rolul enzimei NEDD4-2.

”Acum știm că o dietă bogată în sodiu și nivelul scăzut al enzimei NEDD4-2 generează înrăutățirea bolii renale cronice, chiar dacă tensiunea arterială nu este crescută, aceasta fiind direct influențată de dieta bogată în sodiu ”, declară dr. Manning.

NEDD4-2 reglează reabsorbția sodiului la nivelul rinichilor pentru a asigura menținerea unui nivel corect al sării. Dacă proteina NEDD4-2 este inhibată, nivelul absorbției crește, ceea ce duce la afectarea rinichilor. Acest aspect este valabil și pentru persoanele cu o dietă săracă în sare. Acestea pot suferi leziuni ale rinichilor dacă au un nivel scăzut al enzimei, fie din cauza variațiilor genetice, fie din cauza anumitor mutații.

Profesorul Sharad Kumar a declarat că obiectivul pe termen lung este de a dezvolta un tratament capabil să crească nivelul enzimei NEDD4-2 la persoanele cu boală renală cronică. ”În prezent testăm diferite strategii pentru a asigura menținerea acestei proteine în parametrii normali tot timpul. Există afecțiuni, precum nefropatia diabetică (cauză frecventă a bolilor renale), unde nivelurile de NEDD4-2 sunt extrem de reduse, chiar și atunci când sarea nu este un factor ”, susține prof. Sharad Kumar.

Creșterea cazurilor de boală renală cronică din ultimele decenii este atribuită obezității, aceasta fiind, împreună cu hipertensiunea arterială, principalele cauze ale bolii cronice de rinichi.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății au identificat o creștere a diabetului de 300% între anii 1980 și 2014, ceea ce-l poziționeză între primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Tocmai din această cauză oamenii de știință se confruntă cu o problemă reală atunci când trebuie să abordeze bolile renale.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalUpdateOnline.com