Cercetătorii au identificat originile a șapte tipuri rare de cancer renal

Sep 3, 2021 | Nefrologie pediatrică, Neoplasm renal, Noutăţi

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie au identificat originile a șapte tipuri de cancer renal, inclusiv câteva subtipuri rare. Rezultatele confirmă faptul că aceste tipuri de cancer își au originea în anumite forme specifice ale celulelor, prezente în timpul dezvoltării intrauterine a fătului.

Studiul a fost publicat pe 23 iunie 2021 în Nature Communications. În cadrul studiului au fost folosite metode de analiză a datelor existente și au fost identificate ”semnalele celulare” emise de diferite tipuri de cancer pe măsură ce apar. Metoda este un instrument promițător în diagnosticarea pacienților cu tipuri rare de cancer.

Toate tipurile de cancer provin din celule normale care se înmulțesc în mod necontrolat. Astfel, prin compararea modelelor de exprimare a genelor este posibilă identifcarea originii fiecărei tumori. Acest tip de analiză este posibilă prin secvențierea ARN unicelulară.

În urma analizei, studiul a confirmat că aceste tipuri de cancer apărute în copilărie își au originea în dezvoltarea intrauterină a fătului.

”De-a lungul timpului s-a presupus că tumorile apărute în copilărie își au originea încă din timpul dezvoltării fătului. În urma măsurării precise a ”semnalelor celulare” putem susține această informație. De asemenea, analiza noastră respinge teoria conform căreia tumorile apărute la vârstă adultă revin la o stare normală de dezvoltare, cu excepția cazului în care acestea sunt un subtip extrem de letal al cancerului renal”, declară medicul Matthew Young, autorul principal al studiului.

Studiul face cunoscută originea unor tipuri și subtipuri de tumori renale, a căror raritate face examinarea lor extrem de dificilă. Printre acestea se numără: nefromul congenital mezoblastic, sarcomul celular clar al rinichiului, tumora rabdoidă malignă a rinichiului și carcinom cromofob.

”Uneori este imposibil să diagnosticăm prin metodele obișnuite cancerele renale apărute în copilărie, iar acest fapt poate afecta capacitatea noastră de a adopta cel mai bun curs al tratamentului. Sper ca analiza genelor exprimate de celulele tumorale să poate fi utilizată în viitor pentru diagnosticarea acestor tipuri de cancer renal”, susține dr. Karin Straathof, autor al studiului.

Dr. Sam Behjati de la Wellcome Sanger Institute consideră că: ”Noua metodă de abordare privind cancerul de rinichi apărut în copilărie, oferă posibilitatea extinderii cercetării pentru mai multe tipuri de tumori și tipuri rare de cancer. Cred că succesul acestui studiu este un prim pas pentru analiza originilor întregului spectru al cancerului uman.”

 

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net