Cercetătorii au reproiectat o grefă pentru îmbunătățirea dializei

Aug 10, 2021 | Dializă, Inovaţie, Noutăţi

Pacienții cu boală renală în stadiu final au nevoie de dializă, un tratament de filtrare și purificare a sângelui. Pentru ca procesul să fie cât mai rapid și eficient, mulți pacienți au”grefe de hemodializă” implantate chirurgical. Aceste grefe conectează o venă la o arteră principală și facilitează accesul la sânge, ceea ce previne filtrarea de două ori a aceluiași sânge.

Grefele prezintă o problemă generală; formarea de cheaguri acolo unde grefa este atașată de venă. Pentru pacientul aflat sub programul de dializă acest aspect nu provoacă doar pauza tratamentului, ci și o intervenție chirurgicală pentru îndepartarea grefei, urmată de o altă intervenție chirurgicală pentru implantarea unei noi grefe.

O echipă multidisciplinară formată din cercetători de la Universitatea de Medicină din ST.Louis și de la Facultatea de Inginerie McKelvey, au conceput o nouă modalitate de proiectare a grefelor, care scade riscul de coagulare.

Cercetarea a apărut pe 10 iunie în Jurnalul Scientific Reports.

În SUA mai mult de 500.000 de pacienți prezintă boală renală în stadiul final.

”Această problemă a fost des întâlnită în rândul pacienților mei și am realizat că trebuie să existe o variantă mai bună. Pacienții pot tolera o anumită cantitate de diluant de sânge pentru a preveni coagularea, așadar era important să trecem de la soluții farmaceutice la soluții mecano-biologice”, declară autorul principal al studiului, Mohamed Zayed.

Rezultatele au demonstrat că elementul principal în proiectare a fost unghiul conectării grefei cu vena. Unghiul ar putea fi adaptat, astfel încât să reducă deformarea pereților vaselor de sânge.

”Chiar dacă nu este posibil de fiecare dată să se atingă unghiul optim, rezultatele ne arată cum să proiectăm grefe prostetice care pot reduce în mod substanțial tromboza”, completează medicul Mohamed Zayed.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com