Cistita emfizematoasă, o formă foarte rară de infecție complicată a tractului urinar

Aug 27, 2021 | Infecții urinare, Noutăţi

Cistita emfizematoasă (CE) este un tip rar de infecție a tractului urinar (ITU). Aceasta provoacă acumulare de gaz în și în jurul peretelui vezicii urinare; de obicei medicii tratează cistita emfizematoasă cu antibiotice. Deși cercetătorii nu înțeleg pe deplin cum se produce această acumulare de gaze, ei știu că anumite bacterii sunt responsabile pentru apariția acestei infecții.

Trei tipuri de bacterii – Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae și mai multe specii Enterobacter – sunt cauze frecvente ale CE. Experții încearcă să afle mai multe despre această infecție urinară neobișnuită. Cu toate acestea, provocare cea mai mare este reprezentată de rata scăzută a diagnosticelor. Cistita emfizematoasă este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele seamănă cu cele ale altor afecțiuni.

 

Factori de risc

Unele persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta acest tip de infecție. Factorii de risc, includ:

 1. Diabetul – Experții consideră că diabetul este cel mai frecvent factor de risc. Cercetările sugerează că mai mult de jumătate dintre persoanele cu cistită emfizematoasă suferă de diabet și că infecția urinară poate apaărea la cei care prezintă dificultăți în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
 2. Vârsta – Infecția este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. O analiză a 136 de cazuri de cistită emfizematoasă a arătat că vârsta medie pentru persoanele cu această afecțiune a fost de 65,7 la bărbați și 69,3 la femei.
 3. Vezica neurogenă – Această afecțiune implică lipsa de control a vezicii urinare. Problemele cu măduva spinării, creierul și nervii o pot provoca. Este adesea asociată cu afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, paralizia cerebrală și scleroza multiplă. Leziunile nervoase provenite în urma diabetului, sifilisului sau herniei de disc, pot contribui la apariția acestei afecțiuni.
 4. Uropatia obstructivă este o afecțiune care blochează fluxul de urină în tractul urinar. Poate afecta unul sau ambii rinichi.
 5. Un sistem imunitar slăbit poate duce la apariția cistitei emfizematoase. Având un sistem imunitar slăbit, oamenii prezintă un risc mai mare de infecții.
 6. Infecția urinară cronică este o infecție în curs sau recurentă. Având o infecție cronică, oamenii sunt mai predispuși să dezvolte acest tip de cistită.
 7. Oamenii prezintă un risc mai mare de a dezvolta cistită emfizematoasă dacă au un cateter urinar intern.

 

Simptome

Principalul simptom este durerea în una sau ambele părți ale abdomenului. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu cistită emfizematoasă au dureri abdominale. Alte simptome, includ:

 • urinarea frecventă
 • disurie, care se referă la arsuri, furnicături sau usturime ale uretrei
 • pneumaturie, care descrie bulele de aer care trec în urină
 • febră

De asemenea, cistita emfizematoasă poate fi asimptomatică, atunci când o persoană cu acest tip de cistită nu prezintă simptome. Prin urmare, persoanele care prezintă factorii de risc menționați, ar trebui să fie conștienți de simptomele afecțiunii și să contacteze un medic dacă cred că au o infecție.

 

Diagnostic

Diagnosticarea precoce este esențială, deoarece permite unei persoane să primească tratamentul adecvat în timp util. Un diagnostic întârziat poate duce la rezultate adverse grave. Cu toate acestea, semnele și simptomele nespecifice ale CE, face ca această infecție să rămână nediagnosticată.

Medicul va evalua simptomele persoanei și va efectua teste pentru a diagnostica starea. Acesta va folosi atât analize de urină, cât și investigații imagistice.

Analiza urinei poate identifica:

 • Hematuria – sânge în urină
 • Piuria –  celule albe din sânge sau puroi în urină
 • Bacteriuria – bacteriile din urină
 • Glicozuria – zahăr în urină

 

Testele imagistice identifică prezența aerului în tractul urinar și în jurul vezicii urinare. Medicii folosesc frecvent:

 • ecografia
 • razele X
 • computerul tomograf

Investigațiile imagistice îi ajută pe medici să excludă alte posibile cauze ale durerii abdominale. Medicii diagnostichează aproape 80% din cazurile de cistita emfizematoasă folosind razele X.

 

Tratament

În majoritatea cazurilor, medicii prescriu antibiotice, deși unele persoane cu o formă avansată a afecțiunii pot necesita intervenții chirurgicale.

Medicii prescriu pentru început antibiotice care vizează un set mare de bacterii. Odată ce rezultatele de laborator confirmă tipul de agent patogen, acestea pot prescrie antibiotice specifice.

Medicamentele pe care medicii le prescriu, includ:

 • penicilină cu inhibitori de beta-lactamază
 • cefalosporină
 • fluorochinolone
 • piperacilină / tazobactum

Tratamentul durează de obicei 4 săptămâni, deși durata depinde de gravitatea infecției, de istoricul medical al persoanei și de existența anumitor complicații. Odată ce antibioticele trataează infecția, corpul reabsorbe excesul de gaz.

Înafară de tratarea infecției principale, medicul va aborda orice comorbiditate, cum ar fi diabetul. Tratarea acestora va împiedica reapariția infecției.

Prognosticul pentru recuperare după cistita emfizematoasă este în general unul bun, dacă tratamentul este început cât mai repede. Netratată, afecțiunea poate duce la infecție renală, numită pielonefrita emfizematoasă. Această infecție crește riscul de șoc septic, ruptură a vezicii urinare și deces.

 

Articol preluat și tradus de pe www.medicalnewstoday.com