Denervarea renală, o soluție în tratarea pacienților cu hipertensiune

Aug 6, 2021 | Noutăţi

Societatea pentru Angiografie și Intervenții Cardiovasculare (SCAI) a lansat un document de procedură care subliniază rolul denervării renale (RDN), ca opțiune terapeutică pentru a completa terapia medicală și intervențiile în stilul de viață al pacienților cu hipertensiune arterială necontrolată. Documentul a fost elaborat în urma unei conferințe multidisciplinare, compusă din specialiști în hipertensiune arterială, nefrologi, cardiologi generali și cardiologi intervenționiști. Conferința, organizată de SCAI și Fundația Națională a Rinichilor la începutul acestui an, a fost prima de acest gen din Statele Unite, care s-a concentrat pe tratamentul RDN la pacienții cu hipertensiune.

RDN este o procedură minim invazivă, care aplică energie de radiofrecvență, ultrasunete sau eliberare de medicamente pentru a întrerupe activitatea nervoasă din arterele renale, ceea ce duce la o reducere a tensiunii arteriale sistemice.

În ciuda disponibilității unor terapii farmaceutice eficiente, hipertensiunea rămâne principala cauză globală de deces și dizabilitate.

Mai multe studii recente au arătat reduceri consistente ale hipertensiunii arteriale cu RDN, atât în ​​prezența, cât și în absența medicamentelor antihipertensive, evidențiind potențialul terapiilor bazate pe dispozitive pentru hipertensiune.

„O atenție sporită la beneficiile clinice ale controlului HA și totuși persistența hipertensiunii arteriale necontrolate, oferă oportunitatea probării terapiilor bazate pe dispozitive, cum ar fi denervarea renală. Această nouă terapie oferă avantaje distincte de limitările medicamentelor antihipertensive convenționale, dar care poate să completeze terapiile existente pentru a obține un control mai mare al HA”, potrivit lui David E. Kandzari, șef al Piedmont Heart Institute și director al Departamentului de Cardiologie Intervențională, autor al documentului.

„Acest document pune bazele modului în care mergem mai departe cu această tehnologie interesantă”, a declarat Eric A. Secemsky, director Departament Intervenție Vasculară la Centrul Medical Beth Israel Deaconess și co-autor al documentului. Prin ajungerea la un consens cu privire la aspecte importante, avem acum un ghid privind felul în care putem realiza implementarea clinică, timp în care creștem gradul de conștientizare al domeniilor pentru care nu avem încă răspunsuri.”

Documentul complet este acum disponibil în Cateterizare și Intervenții Cardiovasculare.

 

Sursa: medicalxpress.com