Depistarea bolii renale cronice

May 27, 2021 | Boala cronică de rinichi

Diagnosticarea bolii renale cronice se poate face cu ajutorul testelor de sânge și de urină. Acestea caută niveluri ridicate de anumite substanțe în sânge sau urină, semne ale funcționării defectuoase a rinichilor.

Persoanele cu afecțiuni care reprezintă un risc crescut de a dezvolta boală renală cronică (de exemplu, diabet sau hipertensiune arterială) ar putea fi îndrumate să-și facă teste în mod regulat, pentru a identifica eventualele probleme încă din faza incipientă. Rata de filtrare glomerulară este testul cel mai potrivit pentru a măsura nivelul de funcțioanre al rinichilor și pentru a determina stadiul bolii. Medicul va calcula stadiul pe baza testului de creatinină, a vârstei, a genului și a altor factori.

Cum se tratează boala cronică renală

Această afecțiune nu poate fi tratată, însă pot fi ameliorate simptomele și poate fi stopată progresia bolii. Tratamentul depinde de severitatea afecțiunii. Principalele remedii sunt:

– modificări ale stilului de viață, care să mențină o stare de sănătate cât mai bună

– medicamente care să țină sub control probleme asociate ca hipertensiunea și diabetul

– dializa, necesară în unele stadii avansate ale bolii

– transplantul renal, necesar de asemenea în unele cazuri de boală avansată

Perspective asupra bolii renale cronice

Aceasta poate varia de la forme medii, cu puține simptome, la stadii grave, în care rinichii nu mai funcționează (insuficiență renală).

Majoritatea pacienților reușesc, cu ajutorul medicației și a controalelor regulate, să țină boala sub control. Doar la 1 din 50 de pacienți afecțiunea avansează până la insuficiență renală. Însă, chiar și în foemele ușoare există riscul de a dezvolta complicații, ca bolile cardiovasculare. Aceste boli reprezintă principala cauză de deces la persoanele cu boli renale.