Descoperiri recente ar putea îmbunătății tratamentul și prognosticul pacienților cu infecții urinare

Aug 11, 2021 | Infecții urinare, Noutăţi

Două noi studii, în cadrul cărora au fost dezvoltate modele complementare ale vezicii urinare pentru a afla informații suplimentare cu privire la modul în care bacteriile invadează vezica urinară, evită sistemul imunitar și rezistă antibioticelor, ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii optime de tratament pentru infecțiile tractului urinar, care ar putea avea un impact enorm asupra sănătății umane.

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene. De obicei, necesită tratament cu antibiotice și aproape un sfert din cazurile tratate conduc la infecții recurente. Marea majoritate a ITU sunt cauzate de o subspecie a bacteriei Escherichia coli, care infectează celulele care acoperă peretele vezicii urinare și formează ceea ce sunt cunoscute sub numele de „comunități bacteriene intracelulare”.

„Comunitățile” se rup în mod repetat și bacteriile reintră în celulele vecine, în cele din urmă distrugând așa-numitele „celule umbrelă” care acoperă stratul exterior al epiteliului vezicii urinare. Pierderea celulelor umbrelă permite bacteriilor să invadeze straturile mai adânci ale vezicii urinare, unde pot forma „rezervoare intracelulare în repaus” care sunt rezistente la antibiotice și provoacă recidive ale ITU. Dinamica acestor evenimente este greu de surprins in vitro la modelele animale.

 

Materialul integral pe Romedic.ro