Ministerul Sănătății din România recomandă utilizarea în unitățile sanitare publice și private a dispozitivelor biocide bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C. Potrivit ORDINULUI 1761 din 3 septembrie 2021, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 882 din 14 septembrie 2021, capitolul III, articolul 8, alineatul d, dezinfecția cu raze ultraviolete este indicată în dezinfecția suprafețelor netede și a aerului în încăperile/spațiile laboratoarelor, sălilor de operații, în alte spații închise și se utilizează în completarea măsurilor de curățare și dezinfecție chimică.

Utilizată inițial în urmă cu peste 100 de ani pentru controlul și combaterea transmiterii tuberculozei, tehnologia luminii ultraviolete UV-C este folosită astăzi pentru distrugerea unui număr ridicat de agenți patogeni periculoși: virusuri (inclusiv SARS-CoV-2), bacterii, mucegaiuri, protozoare etc. Datorită principiului unic de acțiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fără a mai exista posibilitatea multiplicării, eficiența acestei tehnologii este de până la 99,99%.

Tehnologia dezinfecţiei cu lumină UV-C are numeroase avantaje față de metodele alternative: este eficientă în reducerea infecțiilor nosocomiale (distruge o gamă largă de agenți patogeni, inclusiv pe cei rezistenți la antibiotice, și nu permite acestora să dezvolte imunitate), este ecologică (nu emite ozon sau alți compuși secundari), are costuri de instalare, întreținere și operaționale scăzute și generează un consum minim de energie.

În același timp, lumina ultravioletă UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente în cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.

BIOCOMP, producător și lider de piață cu 30 de ani de expertiză în domeniu, a introdus în premieră pe piața din România conceptul de Biosecuritate Ecologică Integrată bazată pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C, concept revoluționar, care garantează securizarea epidemiologică a unităților medicale, prin abordarea holistică a dezinfecţiei aerului, a suprafeţelor generale și a obiectelor. Odată montate, dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP asigură un grad maxim de protecție epidemiologică și permit desfășurarea protocoalelor medicale în condiții de siguranță pentru pacienți, personalul medical și cel auxiliar.

Deși nu sunt menite să înlocuiască standardele existente, dispozitivele de dezinfecție cu tehnologia luminii UV-C BIOCOMP completează metodele clasice de curățenie și dezinfecție. American Journal of Infection Control remarcă faptul că utilizarea dezinfecției cu lumină ultravioletă UV-C, în completarea practicilor de curățenie, este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce semnificativ riscul contaminărilor. Prin urmare, protocoalele de curățenie trebuie să rămână o parte importantă a procesului de biosecurizare a unităților medicale.