Diagnosticarea și tratarea insuficienței renale

May 27, 2021 | Insuficiență renală acută

Adeseori, insuficiența renală se manifestă prin edem generalizat (corp umflat) din cauza retenției de fluide. Medicul poate auzi, cu ajutorul unui stetoscop, pocnituri în plămâni, care semnalează prezența fluidelor.

Analizele de laborator pot arăta valori anormale ale porțiunii azotate a uree (BUN), a potasiului seric, a sodiului seric, a ratei estimate a filtrării glomerulare (eGFR), a urinalizei, a clearence-ului reatininei și a creatininei serice.

Metoda preferată de diagnosticare a insuficienței renale este scanarea cu ultrasunete. CT-ul, ecografia abdominală, tomografia abdominală sunt folositoare în identificarea potențialelor blocaje ale tractului urinar.

Tratarea insuficienței renale

Tratamentul depinde de cauza care a dus la insuficiență renală. Majoritatea celor afectați trebuie să fie spitalizați.

Dieta este foarte importantă, la fel și cantitatea de lichide ingerată, pentru a reduce acumularea de toxine, pe care în mod normal rinichii le-ar elimina. Se recomandă, în general, o dietă bogată în carbohidrați și săracă în proteine, sare și potasiu.

Medicația poate include antibiotice, care să prevină sau să trateze infecțiile, diureticele care să ajute la eliminarea fluidelor, calciu și insulină pentru prevenirea creșterii periculoase a nivelului de potasiu în sânge.

Pe lângă tratamentul adresat cauzei bolii, medicul ar putea prescrie și tratamente care să prevină problemele ce ar putea împiedica vindecarea rinichilor, ca de exemplu:

– hemodializă temporară, care preia funcția rinichilor, permițându-le acestora să se vindece

– medicamente care să controleze cantitatea de vitamine și minerale din sânge

– tratament care menține cantitatea corectă de fluid în sânge

La externare, medicul poate recomanda o dietă ajustată vindecării rinichilor.

Prevenirea insuficienței renale acute

Deoarece insuficiența renală acută se instalează brusc, este dificil de prevăzut și de prevenit. Însă protejarea rinichilor poate preveni apariția afecțiunilor renale. Astfel:

– țineți diabetul și hipertensiunea sub control

– mențineți un stil de viață sănătos, cu o dietă săracă în sare și grăsimi, cu mișcare fizică zilnică, cel puțin 5 zile pe săptămână, cu un consum redus de alcool

– dacă folosiți medicamente ca aspirina sau ibuprofenul, nu depășiți dozele prescrise, pentru ca rinichii să nu aibă de suferit