Dializa ar putea fi înlocuită cu ajutorul unui rinichi bioartificial

Dec 3, 2021 | Dializă, Inovaţie, Noutăţi

Pacienții cu insuficiență renală necesită dializă, un tratament invaziv, care prezintă anumite riscuri. Cercetătorii de la Universitatea San Francisco, California, au reușit să implanteze un prototip renal bioartificial, fără a fi nevoie de medicamente.

Rinichiul îndeplinește funcții vitale în organism, în special filtrarea toxinelor din sânge, dar și reglarea tensiunii arteriale, a concentrațiilor de electroliți și a altor fluide corporale. Atunci când rinichii încep să cedeze, replicarea acestor procese este complicată. De cele mai multe ori, pacienții încep dializa, dar acest lucru necesită timp și nu este foarte confortabil. O soluție pe termen lung este transplantul de rinichi, care poate restabili o calitate mai bună a vieții, dar vine cu un efect secundar riscant – administrarea medicamentelor care suprimă activitatea sistemului imunitar pentru a preveni respingerea.

Echipa a dezvoltat un rinichi bioartificial, care ar putea fi implantat pacientului pentru a îndeplini principalele funcții renale, eliminând administrarea medicamentelor.

Dispozitivul este alcătuit din două părți:

  • Hemofiltrul, care este alcătuit din membrane semiconductoare de siliciu care îndepărtează reziduurile din sânge.
  • Bioreactorul, care conține celule tubulare renale modificate, care reglează volumul apei, echilibrul electrolitic și alte funcții metabolice. De asemenea, membranele protejează aceste celule de atacul sistemului imunitar.

Testările anterioare au făcut ca fiecare dintre aceste părți să funcționeze independent, dar echipa a reușit pentru prima dată să le testeze în tandem, prin utilizarea unui singur dispozitiv.

Rinichiul bioartificial se conectează la două artere majore ale pacientului – una care transportă sângele pentru a fi filtrat și una care transportă sângele filtrat înapoi în organism – precum și la vezica urinară.

Echipa a efectuat experimente, arătând că rinichiul bioartificial funcționează numai sub tensiune arterială, fără a fi nevoie de pompe sau alte surse externe. Celulele tubulare renale au rezistat și au funcționat pe tot parcursul testului.

„Echipa noastră a proiectat rinichiul artificial pentru a sprijini, în mod durabil, o cultură de celule renale umane fără a provoca un răspuns imunitar. Prin demonstrarea fezabilității combinării hemofiltrului și bioreactorului, ne putem concentra pe extinderea tehnologiei pentru testele preclinice, iar apoi pentru studiile clinice”, spune Shuvo Roy, cercetătorul principal din cadrul proiectului.

 

Sursă foto: www.universityofcalifornia.edu

Articol preluat și tradus de pe Newatlas.com