Diferența între edemele cardiace și edemele renale

Sep 16, 2021 | Noutăţi

Edemele cardiace și edemele renale sunt două tipuri diferite de edeme, luând în considerare localizarea, mecanismul de producere și modul de prezentare.

Modul de producere este diferit:

Edemul de tip cardiac este specific insuficienței cardiace, însă apare și în alte afecțiuni de natură cardiacă. Mecanismul său de formare este multiplu, după cum urmează:

  • Creșterea presiunii hidrostatice de la nivelul venelor, produsă de staza venoasă – este cel mai important mecanism.
  • Permeabilitatea capilară crescută – apare din cauza hipoxiei de stază și facilitează mișcarea fluidelor în vederea apariției edemului.
  • Creșterea volumului sangvin cu apariția retenției hidrosaline (de sare și apă) – acestea apar ca mecanism compensator pierderii de lichide din sectorul vascular. Debitul renal scade, drept urmare rata de filtrare glomerulară scade consecutiv și se activează procese menite să conserve volumul de lichide din organism.

Edemul de tip renal, pe de altă parte, este prezent în cadrul a două maladii importante: glomerulonefrita acută și sindromul nefrotic, având un singur mecanism de bază și anume scăderea presiunii coloid-osmotice. Aceasta apare pe fondul pierderii de proteine în urină (proteinurie), în urma distrucției membranei glomerulare (membrana de filtrare a urinei primare).

 

Materialul integral pe Romedic.ro