Două operații de transplant renal au fost anulate la Spitalul Clinic ”Doctor C.I. Parhon” din Iași

Aug 6, 2021 | Noutăţi, Transplant renal

Cele două operaţii de transplant programate pentru ieri-dimineaţă la Spitalul Clinic C.I. Parhon au fost anulate. În urma testelor imunologice preoperatorii, toţi pacienţii posibili primitori au fost găsiţi pozitivi, adică incompatibili. Inedit este faptul că cele două grefe renale au fost aduse, după prelevare, din Bulgaria, Varna, fiind prima operaţiune de acest gen între cele două state.

Rinichii au fost prelevaţi de la o femeie aflată în moarte cerebrală şi care era infectată cu virusul hepatitei C. „Această prelevare este rezultatul unui acord de colaborare cu Bulgaria, semnat în urmă cu două săptămâni. Sunt primele organe pe care de altfel noi le primim de la o ţară vecină. Sper pe viitor să primim şi mai multe, iar colaborarea să fie mult mai bună, şi nu numai cu Bulgaria, ci şi cu celelalte ţări din Regiunea Eurotransplant. Noi avem un acord încheiat şi cu Republica Moldova, dar, deocamdată, nu s-a concretizat cu nimic“, a precizat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Operaţia de prelevare a fost făcută de echipa medicilor bulgari. De acolo au fost preluate cu un elicopter până la Bucureşti, şi tot cu alt elicopter până la Bacău. Grefele renale nu au putut fi transportate pe calea aerului până la Iaşi deoarece judeţul se afla în cod roşu de furtună, drept urmare, de la Băcău au fost transportate cu o ambulanţă.

 

Materialul integral pe ZiaruldeIasi.ro