Dr. Daciana Toma: Este impardonabil ca în 2021 să avem pacienți cu BCR în stadii incipiente nediagnosticați

Nov 24, 2021 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Boala cronică de rinichi (BCR) afectează circa 700 de milioane de oameni pe plan mondial.  CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite estimează că 15% dintre adulți suferă de BCR. În opinia medicilor români această boală, deși reprezintă o problemă majoră de sănătate atât în lume, cât și în România, este subdiagnosticată.

Boala cronică de rinichi este o afecțiune gravă, progresivă, definită prin scăderea funcției renale, deseori asociată cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral. Dacă în cazul altor boli cronice netransmisibile ratele de mortalitate au scăzut, în cazul BCR rata de mortalitate standardizată pe grupe de vârstă a rămas neschimbată.

”O persoană din zece are afectare renală  în acest moment. BCR este subdiagnosticată, numai 40% din cazuri sunt diagnosticate. Mai mult, 6 cazuri din 7 aflate în stadiul III de boală nu sunt diagnosticate”, a atras atenția dr. Dina Mergeani, președintele SNMF și coordonatorul grupului de lucru Nefro al SNMF, în cadrul mesei rotunde ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură”.

 

Materialul integral pe 360medical.ro