Dr. Ionuț Poeană, nefrolog: Ce este boala rinichilor polichistici și cum se diagnostichează

Dec 8, 2021 | Boală polichistică renală, Noutăţi

Problemele ce afectează sănătatea rinichilor sunt diverse. Uneori ele sunt externe, iar afectarea renală apare secundar (cum e cazul hipertensiunii arteriale, a diabetului sau a insuficienței cardiace de exemplu), dar alteori, aceste probleme sunt legate strict de structura rinichiului cum este boala rinichilor polichistici.

Boala rinchilor polichistici este o boală ce se moștenește genetic. Practic, dacă unul din părinții tăi suferă de această boală, sunt 50% șanse ca și tu să o ai. De asemenea, dacă tu suferi de boală polichistică, sunt 50% șanse ca și copilul tău să o moștenească.

Boală polichistică este o afecțiune cronică, ce nu se vindecă, ci mai mult, evoluează progresiv. În această afecțiune, cel mai adesea în rinichi dar și în alte organe (splina, pancreasul, ficatul sau în rare cazuri vasele de sânge din creier), se formează chisturi (bule pline cu lichid), care fac aceste organe să crească în dimensiuni. În rinichi, aceste chisturi încep să se mărească odată cu trecerea timpului și determină scăderea funcției renale.

 

Materialul integral pe CSID.ro