Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost dotat cu un echipament medical de ultimă generaţie printr-o investiţie de aproximativ 2.000.000 lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, informează, joi, Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, este vorba despre un sistem complex de litotriţie, cu ajutorul căruia pot fi fragmentaţi calculii renali.

Întregul sistem este compus dintr-un generator de unde ultrasonice, un aparat radiologic cu braţ mobil, masă de lucru acţionată electric, ecograf, o unitate externă pentru analiza imaginilor obţinute cu ajutorul aparatului radiologic şi o staţie de control a tuturor echipamentelor.

„Spitalul Judeţean a fost dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente medicale din ţară pentru tratarea bolnavilor cu pietre la rinichi. Este un echipament complex, dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, care sparge calculii renali cu ajutorul undelor ultrasonice de energie înaltă. Procedura este minim invazivă şi reduce considerabil complicaţiile şi efectele secundare pentru pacienţi. Spitalul nu avea un asemenea echipament medical, astfel că pacienţii erau trimişi în alte centre medicale. Datorită tehnologiei cu care este dotat, calculii renali sunt fragmentaţi în bucăţi foarte mici, astfel că este eliminat riscul unui blocaj renal”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Acesta a precizat că aproximativ 90% dintre pacienţii cu calculi renali pot fi trataţi cu acest echipament medical ultraperformant. AGERPRES