Efectele COVID-19 asupra sănătății rinichilor

Jun 16, 2021 | Noutăţi

Virusul care cauzează COVID-19 poate infecta și se poate replica în celulele renale umane, dar acest lucru nu duce de obicei la moartea celulelor, arată un studiul realizat de oamenii de știință de la Societatea Americană de Nefrologie.

Multe persoane care dezvoltă COVID-19 se confruntă și cu leziuni la rinichi, dar nu este clar dacă acesta este un rezultat direct al infecției virale sau o consecință a unei alte afecțiuni sau a răspunsului organismului la infecție. Pentru a investiga, o echipă condusă de Benjamin Dekel, director de departament la Institutul de Cercetare Sheba din Israel, a cultivat celule renale umane în vase de laborator și le-a infectat cu virusul care cauzează COVID-19.

Cercetătorii au descoperit că, deși virusul SARS-CoV-2 ar putea pătrunde și infecta celulele renale adulte umane, acest lucru nu a dus, de obicei, la moartea celulară. Înainte de infecție, celulele conțineau niveluri ridicate de molecule de semnalizare a interferonului, iar infecția a stimulat un răspuns inflamator care a crescut aceste molecule. În schimb, infecția celulelor renale cu deficit de astfel de molecule a dus la moartea celulelor, sugerând un efect protector.

 

Materialul integral pe Romedic.ro