Glomerulonefrita

Jul 13, 2021 | Infografic

Glomerulonefrita este o afecțiune a sistemului renal care apare ca urmare a inflamației glomerulilor renali, unitățile renale care se ocupă de filtrarea sângelui. Dacă inflamația renală nu este tratată, poate cauza blocarea funcției renale.

Procesul inflamator renal este caracterizat clinic prin prezența sindroamelor: renal, cardiovascular, de retenţie hidrosalină şi uneori azotemie.

Glomerulonefrita cronică este o afecțiune renală bilaterală, consecința a unei glomerulonefrite care nu s-a vindecat după stadiul acut. Se caracterizează prin leziuni glomerulare, tubulare și vasculare și se manifesta clinic printr-o insuficiență renală progresivă și ireversibilă.

Cauzele glomerulonefritelor sunt bacteriile infecțioase ce trec din bazinet sau uretere. Această afecțiune poate fi și consecința unor maladii infecțioase ca inflamarea amigdalelor, scarlatina etc.

Cauze:

  • postinfecțioase: cel mai adesea este vorba de infecții cu specii de Streptococ (de exemplu Streptococ de grup A, beta-hemolitic), dar si alte bacterii au fost implicate (Stafilococi, Mycobacterii, Salmonella, Treponema pallidum, actinobacili). Pot sa apară și după infecții virale (cu Cytomegalovirus, virusuri Coxsakie, virus Epstein Barr, virus hepatitic B) sau parazitice (cel mai adesea cu Plasmodium malariae, Plasmodium falciparum, Schistosoma, Toxoplasma), după abcese viscerale, endocardite, pneumonie;
  • sistemice: în principal vasculite, boli de colagen (lupus eritematos sistemic), etc.
  • afecțiuni renale
  • abuz de medicamente antiinflamatoare.

 

Sursă articol și foto: Paginadenursing.ro