Gradul și stadiul tumorilor renale

May 27, 2021 | Neoplasm renal

Gradul unei tumori se referă la cât de agresive sunt celulele canceroase. Stadiul tumorii se referă la cât de mult s-a extins cancerul. Gardele de la 1 la 4 arată o gravitate crescută, 1 fiind nivelul cel mai scăzut.

Cancerul renal este evaluat pe baza sistemului TNM – tumoare, nodul, metastaze.

În acest sistem ”T” arată mărimea tumorii primare și dacă a crescut și în zonele adiacente:

– T1: tumoare de 7cm sau mai puțin, localizată doar în rinichi; T1a: tumoare de maxim 4cm, doar în rinichi; T1b: tumoare între 4 și 7 cm, doar în rinichi

– T2: tumoare mai mare de 7 cm, localizată doar în rinichi, cu T2a între 7 și 10cm și T2b mai mare de 10cm

– T3: tumoare crescută în venele majore, dar nu și în glanda adrenală și nu trece de fascia Gerota

– T4: tumoarea trece dincolo de fascia Gerota, inclusiv în glanda adrenală. Tumoarea nu este localizată

Litera ”N” a sistemului TNM arată cât de mult s-a extins tumoarea în nodulii limfatici din zonă:

– N0: fără metastaze în nodulii limfatici

– N1: metastaze în nodulii limfatici

”M” se referă la metastaze și dacă acestea s-au extins și în alte părți ale corpului, cele mai afectate zone fiind, de obicei, plămânii, oasele, ficatul, creierul și nodulii limfatici:

– M0: fără metastaze distante

– M1: cu metastaze distante

Stadiile I și II tumorale indică cancere de orice mărime, dar care sunt localizate exclusiv în rinichi.

Stadiul III reprezintă cancer invaziv local (T3), sau implică nodulii limfatici (N1).

În stadiul IV- tumorile s-au extins dincolo de rinichi, în organele învecinate (T4), sau cu metastaze distante (M1).

Tratarea cancerului renal

Principalul scop al tratamentului este vindecarea cancerului și păstrarea funcției renale, dacă este posibil. Păstrarea funcției renale este cu atât mai importantă la pacienții cu un singur rinichi, sau care suferă și de alte boli renale.

Unii pacienți vor avea nevoie de operație, alții nu. În unele cazuri va fi necesară biopsia tumorii. Medicul poate recomanda unul dintre următoarele tratamente:

supraveghere activă: la intervale stabilite, medicul va face teste de evaluare. Această metodă este potrivită în cazul tumorilor sub 3cm și urmărește prevenirea progresului bolii și evitarea riscurilor și efectelor negative a altor tipuri de tratament.

ablație: dacă tumoarea este mică (T1a), chirurgul poate decide ablația ei, adică distru-gerea tumorii cu ajutorului căldurii sau frigului extrem. Înainte de ablație se poate face și o biopsie, pentru ca medicul patolog să identifice tipul celulelor. Crioablația (ablația la rece) se referă la procedura în timpul căreia gaze foarte reci trec printr-o criosondă, ajungând în mijlocul tumorii. Prin cicluri repetate de îngheț-dezgheț sunt distruse celulele tumorale. Ablația prin radiofrecvență înseamnă introducerea unei sonde foarte subțiri prin piele, până în tumoare. Prin vârful acestei sonde trece curent electric, care încălzește tumoarea și distruge celulele acesteia.

nefrectomie parțială: înseamnă îndepărtarea chirurgicală a tumorii, împreună cu țesutul renal adiacent, afectat de aceasta. Restul sănătos al rinichiului este păstrat. Dacă tumoarea este în stagiul T1a (4cm sau mai puțin), medicul poate recomanda nefrectomie parțială. Procedura poate fi potrivită și în cazul tumorilor mai mari de 4cm, dacă acestea sunt compacte, limitate la o singură zonă.

nefrectomie radicală: înseamnă scoaterea integrală a rinichiului, în cazurile în care tumoarea renală are potențial cancerigen, sau este foarte mare și agresivă. Organismul poate funcționa foarte bine și cu un singur rinichi.

Ambele tipuri de nefrectomii pot fi realizate și laparoscopic. Însă decizia privind tipul de operație depinde de dimensiunea și caracteristicile tumorii.