Hipertensiunea arterială rezistentă la tratament – o afecțiune frecvent întâlnită la pacienții cu boală cronică de rinichi

Sep 28, 2022 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Hipertensiunea rezistentă la tratament este prezentă într-o „proporție substanțială” la pacienții cu boală cronică de rinichi, au concluzionat cercetătorii într-o lucrare care examinează prevalența acesteia și care a fost publicată în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie.

”Acești pacienți „s-ar califica pentru intensificarea tratamentului pe baza ghidurilor actuale. Acest lucru ar avea ca rezultat regimuri de tratament cu patru sau mai multe medicamente antihipertensive pentru mulți pacienți”, afirmă dr. Jaejin An, de la Centrul Medical Kaiser Permanente Southern California.

Echipa Dr. An a studiat pacienți adulți cu BCR și au tratat hipertensiunea arterială în cadru a 2 grupuri mari care cuprindeau date privind sănătatea pacienților: 44.543 de la Kaiser Permanente Southern California și 241.465 de la Veterans Health Administration (VHA). Ratele de prevalență a hipertensiunii arteriale rezistente la tratament în BCR au fost de 39% în grupul Kaiser Permanente și 35% în grupul VHA .

Hipertensiunea arterială (HTA) rezistentă la tratament este definită ca tensiunea arterială care rămâne deasupra valorilor ţintă în ciuda administrării a 3 sau mai mulți agenţi antihipertensivi din clase diferite.

Dintre pacientii cu BCR si hipertensiune rezistentă la tratament, cei mai multi au avut hipertensiune rezistentă necontrolată sau hipertensiune refractară.

„Aceste date sugerează o oportunitate de a îmbunătăți tratamentul și rezultatele într-o populație vulnerabilă la efectele adverse ale [tensiunii arteriale] crescute.”

Cercetătorii au recunoscut că studiul lor a folosit măsurători ale tensiunii arteriale obținute în cabinetele medicale, extrase din dosarele electronice de sănătate și nu aveau date despre măsurătorile tensiunii arteriale în afara cabinetului, care ar putea fi o evaluare mai precisă a tensiunii arteriale a pacienților.

”Din cauza diferențelor dintre [tensiunea arterială] de la cabinet, comparativ cu măsurătorile [tensiunii arteriale] ambulatorie și la domiciliu, prevalența hipertensiunii arteriale rezistente la tratament poate fi supraestimată.”

Până în prezent, acest studiu este unul dintre cele mai mari și mai diverse studii care examinează hipertensiunea rezistentă la tratament în rândul pacienților cu BCR.

 

Sursă: www.renalandurologynews.com