Infecțiile urinare recurente

Mar 2, 2021 | Infecții urinare

Dacă nu faceți parte dintr-o minoritate feminină norocoasă, care nu a avut niciodată infecții de tract urinar, cunoașteți bine simptomele acestei afecțiuni. Puteți simți frecvent nevoia să urinați, însă cantitatea de urină este redusă. Culoarea acesteia este întunecată, urina este puternic mirositoare și tulbure. Între 25 și 30% dintre femeile cu infecții urinare, experimentează reapariția infecției în 6 luni.

În ciuda unor credințe populare eronate, recurența infecțiilor urinare nu depinde de igiena precară a persoanei afectate, ci de predispoziția acesteia.

Infecțiile sunt cauzate de Escherichia coli, o bacterie care trăiește în sistemul intestinal. Dacă E. coli ajunge din rect în vagin, poate avansa pe uretră și infecta vezica urinară. Riscurile variază cu vârsta. Înaintea menopauzei, factorii de risc sunt actul sexual și folosirea spermicidelor. După menopauză anumite modificări fizice contribuie la instalarea infecțiilor urinare, cum ar fi reducerea puterii contracțiilor vezicii urinare, ceea ce face golirea acesteia incompletă. Și genele joacă un rol, riscul de infecții urinare transmițându-se pe linie familială.

Prevenirea infecțiilor urinare

Există anumite metode de prevenire a infecțiilor urinare. Însă chiar și cu aceste metode, riscul de a contracta o infecție a tractului urinar nu este total exclus.

Hidratarea este foarte importantă. Beți 2-3 litri de apă pe zi. Alte metode și recomandări sunt:

– urinarea, atunci când simțiți nevoia. Nu vă abțineți mai mult de 3-4 ore, pentru că astfel bacteriile au mai mult timp să se dezvolte

– încercați să urinați înainte și după actul sexual, pentru a curăța căile urinare

– ștergeți-vă în zona intimă dinspre vagin spre anus, și nu invers

– folosiți metode contraceptive alternative, fără spermicide

– folosiți lenjerie intimă pe bază de bumbac și evitați pantalonii strâmți, care păstrează umezeală în zona intimă

– faceți duș sau băi în cadă nu mai lungi de 30 de minute

– discutați cu medicul opțiunea de a urma o terapie vaginală cu estrogeni în perioada post menopauză.