Infecțiile urinare și riscurile acestora

Mar 2, 2021 | Infecții urinare

Spre deosebire de cistită, care reprezintă o infecție localizată, specifică, infecțiile tractului urinar se referă la un tip mai general de infecție, care poate apărea pe traseul tractului urinar.

Nu toate infecțiile urinare devin infecții ale vezicii. Însă, pentru prevenirea răspândirii infecției, este necesară tratarea afecțiunii încă de la primele simptome, pentru ca aceasta să nu ajungă să afecteze vezica sau, și mai grav, rinichii.

Diagnosticarea infecțiilor de tract urinar

Medicul poate folosit următoarele teste de diagnosticare:

– sumar de urină. este testată urina pentru depistarea celulelor roșii și bacteriilor. Numărul celulelor albe și roșii reprezintă un indice al prezenței infecției

– urocultura: determină tipul de bacterie din urină, ceea ce indică tratamentul de urmat

Dacă infecția nu răspunde la tratament, sau reapare, medicul poate folosi și alte teste pentru despistarea infecțiilor și leziunilor tractului urinar:

– ultrasunetele

– citoscopia: cu un instrument special se poate vedea prin uretră în vezica urinară

– scanare CT

Riscurile infecțiilor tractului urinar

Dacă nu este tratată imediat, infecția urinară nu va produce, probabil, probleme ale tractului urinar. Însă netratată se poate răspândi până la rinichi, sau în alte zone ale corpului. Simptomele asociate infecției renale sunt febra și durerea în spate, acolo unde sunt localizați rinichii.

Uneori infecția poate ajunge în sânge, cauzând septicemie. Probabilitatea este extrem de redusă, însă afecțiunea prezintă risc major.

Un nou studiu a evidențiat infecțiile de tract urinar drept factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.

Cercetătorii au examinat fișele medicale ale 191.000 de pacienți cu atac cerebral, pentru a vedea câți dintre aceștia au ajuns la spital din cauza infecțiilor, cu puțin timp înainte de accidentul vascular cerebral. Au fost detectate infecții ale abdomenului, sângelui, tractului respirator, pielii și tractului urinar.

Riscul de accident cerebral a fost mai crescut la persoanele care au ajuns anterior la spital din cauza infecțiilor. Legătura cea mai puternică s-a dovedit a fi cu infecțiile de tract urinar, care au fost asociate cu un risc triplu de atac cerebral în 30 de zile de la infecție.

În cazul femeilor gravide, infecția urinară netratată poate duce la boli renale și probleme ale sarcinii, ca nașterea prematură, greutate mică la naștere a copilului, hipertensiune arterială, care poate da preeclampsie, o afecțiune gravă.