Legătura dintre boala cronică de rinichi și glaucom

Jul 21, 2022 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Cercetătorii au descoperit că între glaucom și boala cronică de rinichi (BCR) există o relație bidirecțională, acestea influențându-se reciproc.

Dr. Ching-Yu Cheng de la Institutul Eye Research din Singapore, a efectuat o analiză complexă a 14 studii observaționale, care au cuprins un număr de 1.978.254 de adulți. Conform rezultatelor publicate în EClinicalMedicine, pe baza unei analize a 10 studii, adulții cu BCR au prezentat șanse cu 18% mai mari de a dezvolta glaucom, comparativ cu cei fără BCR.

De asemenea, pe baza a 4 studii, adulții cu glaucom comparativ cu cei fără glaucom au avut șanse de 3,7 ori mai mari de apariție a bolii cronice de rinichi. Echipa de cercetare a reușit să evalueze doar glaucomul primar, inclusiv glaucomul cu unghi deschis și cu unghi închis.

Toate studiile au fost ajustate în funcție de vârstă și sex, iar majoritate au fost ajustate și în funcție de comorbidități precum diabetul și hipertensiunea arterială.

În privința mecanismelor potențiale care leagă boala cronică de rinichi de glaucom, cercetătorii au subliniat că diabetul, hipertensiunea și bolile cardiovasculare sunt factori de risc pentru ambele. Glaucomul și BCR prezintă boli comune, precum: afectarea microvasculară și ischemia, disfuncția endotelială, inflamația, stresul oxidativ și supraîncărcarea cu lichide (hipervolemie).

„Descoperirile noastre pot oferi un impuls pentru prevenirea și gestionarea acestor boli, precum recomandarea testelor de screening pentru glaucom la pacienții cu BCR, în special la pacienții care au și diabet zaharat.”, declară cercetătorii.

De asemenea, cercetătorii au recomandat ca pacienții care efectuează testul de rutină pentru retinopatie diabetică, să respecte îndeaproape programul acestor teste pentru a se putea asigura depistarea precoce a glaucomului.

Echipa de cercetare nu a putut analiza legătura dintre glaucom și severitatea bolii cronice de rinichi, fapt pentru care suțin că sunt necesare cercetările suplimentare.

 

Sursă: www.renalandurologynews.com