Legătura dintre Hepatita C și bolile renale

Nov 16, 2021 | Afecţiuni, Noutăţi

Virusul hepatitei C poate provoca boli renale, chiar dacă cazurile sunt rare. De obicei, complicația apare atunci când există o inflamație în vasele mici de sânge, care acționează ca filtre în interiorul rinichilor. Pe termen lung pot apărea efecte negative, care pot duce la necesitatea unui transplant.

Legătura dintre hepatita C și afecțiunile renale

Când hepatita C afectează rinichii, în general are impact asupra glomerulilor –  unitățile renale care se ocupă de filtrarea sângelui. Hepatita C provoacă vasculită (inflamația vaselor de sânge). Capacitatea rinichilor de a filtra corect este întreruptă, iar în timp pot apărea leziuni de durată.

Hepatita C poate afecta rinichii și este una dintre cauzele insuficienței renale. Studiile au demonstrat că aceste cazuri prezintă o rată de mortalitate de 2,2 ori mai mare și pot scădea rata funcției renale cu aproximativ 15%.

Leziuni renale acute

Cazurile în care infecția cu hepatita C poate provoca leziuni renale acute sunt rare. Leziunile renale acute apar atunci când rinichii nu mai funcționează pentru o scurtă perioadă de timp. Dacă medicii intervin în timp util pentru a trata cauza problemei, rinichii pot funcționa din nou la parametrii normali.

Hepatita C poate provoca leziuni renale acute, deoarece poate induce vasculită. Vasele mici de sânge din interiorul rinichilor sunt esențiale pentru funcția lor. În cazuri foarte rare, unele medicamente pentru tratarea hepatitei C pot duce creșterea riscului de leziune renală acută.

Boala renală cronică

Boala renală cronică este afecțiunea care produce leziuni ireversibile ale rinichilor, care se pot agrava. Boala renală cronică poate apărea, rareori, din cauza hepatitei C.

Infecția cu virusul hepatitei C poate provoca inflamarea vaselor minuscule de sânge, numite glomeruli. Aceste vase de sânge acționează ca filtre în interiorul rinichilor pentru a curăța sângele. Dacă devin inflamate, nu mai funcționează corect, iar în cele din urmă pot fi deteriorate definitiv.

Persoanele cu hepatită C prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet, care este cauza principală a insuficienței renale.

Poți contracta hepatita C în urma hemodializei?

Există posibilitatea ca o persoană care face hemodializă să se infecteze cu virusului hepatitei C, chiar dacă metodele privind controlul infecțiilor au redus considerabil această posibilitate. Acest lucru apare pentru că pacientul intră în contact cu ace în timpul procesului, astfel, există posibilitatea să apară fenomenul de contaminare încrucișată.

În plus poat apărea contaminări și în rândul medicamentelor, aparatului de dializă, mănușilor sau a altor echipamente.

Tranplantul renal

În fiecare an, peste 1.000 de rinichi aparent sănătoși, primiți de la donatori, ajung să fie aruncați pentru că provin de la persoane care au fost infectate cu hepatita C în momentul decesului. Cercetările indică faptul că, prin furnizarea unei terapii antivirale ulterioare, ar putea fi posibilă transplantarea acestor rinichi infectați cu virusul hepatitei C.

O persoană poate fi eligibilă pentru un transplant de rinichi dacă are hepatita C. Echipa medicală trebuie să ia în considerare starea ficatului atunci când ia decizia. Dacă ficatul nu este în stare bună, iar starea generală de sănătate a persoanei este precară, medicii pot refuza transplantul de rinichi. Dacă ficatul lor nu este în stare bună, dar sănătatea lor generală este bună, ei pot fi eligibili pentru un transplant dublu de ficat și rinichi.

Reducerea riscurilor

Există câțiva factori de risc ai hepatitei C care vor crește și riscul de a dezvolta boli renale. Aceștia includ:

  • drogurile intravenoase
  • hemodializa
  • persoanele din domeniul sănătății, care se află în contact cu pacienți cu hepatita C
  • persoanele cu HIV/SIDA
  • copiii născuți de mame cu hepatita C

Reducerea riscului de a contracta hepatita C, se realizează prin evitarea contactului direct cu sângele unei alte persoane. Rănile, zgârieturile și tăieturile  trebuie să fie curațate și bandajate.

 

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com