Metode moderne de tratament al litiazei renale

Jun 25, 2021 | Litiază renală, Noutăţi

Noile tehnologii în tratamentul Litiazei reno-ureterale (tratamentul pietrelor la rinichi)

Una dintre cele mai eficiente metode, Ureteroscopia flexibilă face parte din procedurile urologice moderne minim-invazive de tratament al litiazei renale.  Intervenția se efectuează pe unde curge urina, fără să fie nevoie de incizie, ceea ce înseamnă pentru pacient internare de scurtă durată, de 24 de ore și recuperare foarte rapidă. Folosindu-se un laser puternic, de ultimă generație, se pot fragmenta în interiorul rinichiului toate tipurile de calculi, indiferent de structură, duritate, formă și localizare.

Chirurgii urologi au opțiunea de a folosi laserul pentru a distruge țintit calculii de orice duritate, formă și compozitie chimică. Distrugerea calculilor renali cu ajutorul laserului (ureteroscopie flexibila) constă fie din fragmentarea pietrelor care apoi sunt scoase activ, cu ajutorul unui instrument specializat asemănător unui coșuleț, fie din transformarea lor în fragmente foarte fine, ca un nisip, care se vor elimina spontan prin urinare, fără durere. În cazul litotriției, la sfârșitul intervenției se poziționează un stent ureteral pentru drenajul urinei, facilitând eliminarea fragmentelor.

Avantajele ureteroscopiei flexibile

Ureteroscopia flexibilă reprezintă prima alegere pentru tratamentul calculilor renali cu dimensiuni de până la 2-2.5 cm, având o serie de avantaje față de celelalte proceduri chirurgicale:

 

Materialul integral pe ZiarMedical.ro