Nefropatia și diabetul

Jun 14, 2021 | Nefropatie

Rinichii conțin milioane de vase de sânge minuscule, care acționează ca un filtru pentru îndepărtarea rezidurilor din sânge. Uneori acest sistem de filtrare își pierde funcționalitatea, iar diabetul este una dintre bolile care afectează rinichii, ajungându-se la boli renale, ca nefropatia.

Atunci când organismul digeră proteinele pe care le mâncă, procesul produce reziduri. Milioane de capilare perforate aflate în rinichi acționează ca un filtru. Sângele trece prin aceste capilare, iar moleculele mici, ca cele reziduale, se strecoară prin perforații, devenind parte a urinei. Substanțele utile, ca proteinele și celulele roșii sunt prea mari ca să treacă prin filtru și rămân în sânge. Diabetul poate afecta acest sistem. Nivelurile crescute de zahăr forțează rinichii să filtreze prea mult sânge, care afectează filtrele. După mulți ani capilarele încep să scape și substanțe utile, ca proteinele folositoare, care ajung în urină (microalbuminurie). Dacă nefropatia este diagnosticată în faze incipiente, de microalbuminurie, boala poate fi stopată. Dacă boala este identificată doar în faza de macroalbuminurie, când în urină există cantități mari de proteine, boala renală a ajuns în stadiul terminal (insuficiență renală), când este necesară dializa sau chiar transplantul renal.

Nu toate persoanele cu diabet fac și nefropatie. Există factori care influențează evoluția sănătății rinichilor, ca genetica, controlul glicemiei și controlul tensiunii arteriale.

Simptomele nefropatiei

Rinichii lucrează din greu pentru a compensa pierderile, de aceea nefropatia nu dă simptome decât foarte târziu, când funcția renală este compromisă aproape integral.

Primul simptom este, de obicei, acumularea de fluid. Alte simptome pot fi insomnia, apetit redus, stomac deranjat, slăbiciune, dificultăți de concentrare. De aceea este vitală vizita medicală periodică.

Prevenirea și tratarea nefropatiei

Nefropatia diabetică poate fi prevenită prin menținerea glucozei în limite normale. Cercetările au arătat că printr-un control strict al nivelului de glucoză riscul de microalbuminurie este redus cu o treime. La persoanele cu microalbuminurie riscul de macroalbuminurie este redus la jumătate. Unele studii sugerează că un control strict poate chiar reversa microalbuminuria.

Tratarea nefropatiei

Cele mai importante metode de tratare a nefropatiei sunt controlul strict al nivelului glucozei și tensiunea arterială. Tensiunea sângelui are un efect dramatic asupra progresului bolii. Chiar și o mică creștere a tensiunii poate agrava rapid nefropatia. Reducerea tensiunii sângelui se poate face prin scăderea în greutate, reducerea consumului de sare, evitarea alcoolului și exercițiu fizic în mod regulat.

Dacă metodele enumerate nu funcționează, este necesară și administrarea de medicamente. Însă unele dintre acestea, deși scad tensiunea, cresc nivelul glicemiei, sau maschează simptomele hipoglicemiei. Medicul va decide ce fel de medicamente sunt potrivite în fiecare caz în parte.