Noi biomarkeri care pot ajuta la detectarea precoce a leziunii renale acute, identificați de cercetători

Jun 7, 2022 | Noutăţi, Prevenţie

Oamenii de știință au descoperit că anumite metale găsite în urina oamenilor ar putea fi potențiali biomarkeri clinici, utili pentru detectarea precoce a leziunii renale acute (AKI).

Studiul, care este publicat în Kidney International Reports, a fost realizat de un grup de experți din Nottingham.

Leziunea renală acută (AKI) este o deteriorare rapidă a funcției renale, care se produce în decurs de câteva ore sau zile. Este o afecțiune frecventă, care apare la 10-20% dintre pacienții internați în spital și aproximativ 50% dintre pacienții internați la terapie intensivă. Poate fi cauzată de boli grave, operații majore, traume și de unele medicamente, precum chimioterapia. Totodată, prezintă consecințe grave pentru pacienți (risc crescut de deces și boli cronice).

Clinicienii consideră că una dintre principalele probleme în gestionarea AKI este incapacitatea de a o detecta într-un stadiu incipient. Multe cazuri de leziune renală acută ar putea fi evitate, iar severitatea și consecințele ar putea fi ameliorate prin depistarea precoce.

În prezent, AKI este definită de o creștere a creatininei serice sau de o scădere a debitului de urină, care pot fi descoperite cu ajutorul unui test de sânge. Aceste metode pot descoperi problema în decurs de 24 de ore din momentul afectării rinichilor, moment în care progresul bolii ar putea fi mai dificil de gestionat. Prin urmare, în ultimii ani a existat un mare interes atât la nivel clinic, cât și la nivel comercial, în dezvoltarea unor teste mai bune pentru detectarea precoce a AKI. Unele teste noi sunt în prezent disponibile în spitalele din unele țări, dar până în prezent niciunul nu s-a dovedit a fi eficient.

Oamenii de știință de la Universitatea din Nottingham au raportat anterior un model de porc cu leziuni renale, care reproduce multe caracteristici ale leziunii renale acute la om. Folosind acest model, ei au identificat, pentru prima dată, că anumite metale din urină ar putea fi potențiali biomarkeri clinici, utili pentru detectarea precoce a AKI.

Experții și-au testat ipoteza pe două grupuri clinice, care prezentau risc de a dezvolta AKI. Ei au descoperit că concentrațiile de metale în urină au crescut la pacienții cu AKI în decurs de o oră după intervenția chirurgicală cardiacă și au fost crescute în momentul internării la pacienții de la terapie intensivă.

Biomarkerii singuri sau în combinație (de exemplu, produsul Zn × Cu), au avut o sensibilitate optimă pentru identificarea precoce a pacienților cu risc de leziune renală acută (formă moderată până la severă) și o valoare predictivă negativă deosebit de mare, sugerând o eficacitate suplimentară în identificarea pacienților cu risc scăzut de AKI.

Cadmiul, Cuprul și Zincul din urină îndeplinesc cele mai sugestive caracteristici ale biomarkerilor și oferă avantaje clinice și economice, comparativ cu alți biomarkeri ai leziunii renale acute, precum proteinele. Aceștia nu sunt afectați de comorbidități, proteinurie, sex sau vârstă. Deocamdată, cercetătorii nu au raportat date despre copii.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com