O nouă metodă promițătoare pe bază de vaccin împotriva infecțiilor urinare recurente

Dec 14, 2021 | Infecții urinare, Noutăţi

Infecțiile tractului urinar sunt o problemă de sănătate frecventă, care afectează cu precădere femeile, în special cele aflate în perioada de post-menopauză. Asociația Americană de Urologie estimează un număr de aproximativ 150 milioane de cazuri în întreaga lume, în fiecare an. Cel mai adesea, agentul etiologic al infecțiilor urinare este o bacterie, Escherichia Coli, cauzând aproximativ 80% dintre cazurile de infecții urinare.

În ultima perioadă, din cauza utilizării incorecte a antibioticelor, bacteriile care colonizează tractul urinar și sunt răspunzătoare de infecțiile urinare au dezvoltat rezistență la antibioticele folosite în prezent. Rezultatul acestui fapt este nu numai dificultatea crescută în tratamentul infecției, dar și apariția frecventă a infecțiilor urinare. Este important de menționat faptul că netratată corespunzător, aceasta poate duce la complicații importante, care se pot solda cu decesul persoanei.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Texas au propus ca soluție a acestei mari probleme utilizarea vaccinurilor inactivate, cu celule întregi, pentru care au pornit și un proiect de cercetare. Ei afirma necesitatea acestei abordări deoarece fiecare infecție urinară ulterior apărută la un pacient cu antecedente este din ce în ce mai greu de tratat. De asemenea, în ciuda eliminării bacteriilor din vezica urinară, populații bacteriene rămân cantonate în alte regiuni ale organismului și dezvoltă rezistență la antibioticul utilizat în terapia respectivă. Astfel, încetul cu încetul, pacientul poate rămâne fără opțiuni terapeutice.

 

Materialul integral pe Romedic.ro