O nouă procedură non-invazivă folosește ultrasunetele pentru eliminarea calculilor renali

Dec 15, 2021 | Inovaţie, Litiază renală, Noutăţi

O nouă tehnologie le poate permite medicilor să folosească ultrasunetele pentru a împinge spre ureter, bucățile mici din pietrele de la rinichi, rămase după realizarea tratamentului.

O echipă de cercetători de la Kidney Stone Center de la UW Medical Center – Northwest a atras atenția cercetătorilor de la NASA, datorită tehnologiei inovatoare pe care o propun. În prezent, se desfășoară un studiu clinic pentru a determina modul în care ultrasunetele pot muta din rinichi în ureter, fragmentele mici de piatră rămase după operație, pentru a putea fi eliminate pe cale naturală.

”Tehnologia pe care o avem se bazează pe ultrasunete și este complet non-invazivă. Nu există nimic care să fie introdus în interiorul corpului.  În esență, este un dispozitiv special cu ultrasunete, care ne permite să concentrăm ultrasunetele pe fragmentele de piatră, iar apoi undele reușesc să împingă piatra sau fragmentele departe de dispozitiv. E la fel ca la billiard, aliniem fragmentele de piatră, apoi le împingem. Fragmentele, în special cele îndepărtate, nu pot fi eliminate în mod natural; acestea ar trebui să se deplaseze contra gravitației – în sus, să iasă din rinichi și să intre în ureter. Aceste fragmente rămase după tratament riscă să devină pietre noi și să necesite intervenții chirurgicale. Speranța noastră este ca prin eliminarea acestor fragmente, efectele adverse viitoare să dispară ”, explică urologul Mathew Sorensen, cercetător în cadrul studiului.

Referitor la efectele adverse apărute în urma procedurii, medicul declară: ” Nu am avut niciun efect advers în urma acestei proceduri. Dacă fragmentul de piatră ar fi mare, atunci pacientul ar trebui pregătit înainte de începerea procedurii. Dar în cadrul studiului, ne-am concentrat pe fragmentele rămase după tratament, iar procedura a fost bine tolerată fără a fi necesară anestezia și fără a crea disconfort. Profilul de siguranță a fost unul bun. Sperăm ca studiul să fie aprobat de FDA, iar spre mijlocul anului 2022 medicii să poată folosi această procedură.”

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com