O treime dintre pacienții cu boală cronică de rinichi, care nu urmează tratamentul prin dializă, prezintă simptome severe

Nov 3, 2022 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Atunci când pacienții cu diferite grade de boală cronică de rinichi, care nu urmau tratamentul prin dializă au răspuns la chestionare anuale despre simptomele lor, cercetătorii au descoperit că o treime ar putea fi clasificată ca având un „Scor mai slab și o înrăutățire a stării” .

După cum s-a raportat în CJASN, acești pacienți au avut riscuri deosebit de mari de a necesita dializă sau de a deceda înainte de inițierea dializei.

Pentru studiu, dr. Moustapha Faye și colegii săi, cercetători ai studiului de cohortă CKD-REIN, au evaluat anual simptomele utilizând chestionarul Kidney Disease Quality of Life-36, care a fost completat de 2.787 adulți din Franța cu BCR, care nu se aflau sub dializă.

Prevalența fiecărui simptom a variat de la 24% (durere în piept) la 83% (oboseală), iar 98% dintre participanți au raportat cel puțin un simptom. După o urmărire de 5,3 ani, 690 de participanți au inițiat terapia de substituție a funcției renale (TSFR), cum ar fi dializa, iar 490 au murit înainte de TSFR. Echipa a identificat două profiluri ale simptomelor: un „Scor mai rău al simptomelor și agravarea stării” la 31% dintre participanți, caracterizat printr-un scor inițial scăzut al simptomelor care s-a înrăutățit cu peste 10 puncte (pe o scară de la 0 la 100) în timp, și un „Scor mai bun al simptomelor și o stare stabilă” la 69% dintre participanți, caracterizat printr-un scor inițial ridicat, care a rămas stabil în timp.

Participanții din prima categorie au avut mai mulți factori de risc pentru progresia BCR la momentul inițial, o calitate mai proastă a vieții și un risc mai mare de TSFR și deces înainte de TSFR, comparativ cu alți participanți.

”Pe lângă clasificările deja existente ale BCR, este posibilă monitorizarea activă a simptomelor și clasificarea pacienților în funcție starea lor. Această monitorizare ar trebui să implice practicieni și pacienți. Urmărirea activă a simptomelor va permite planificarea precoce a intervențiilor terapeutice pentru a ajuta la gestionarea diferitelor simptome”, susține Dr. Moustapha Faye.

Exceptând managementul bolii, cercetătorii oferă dovezi suplimentare ale necesității de a avea grijă de simptomele neplăcute, care afectează bunăstarea pacienților cu BCR, formă avansată.

 

Sursă: www.news-medical.net