Obiceiuri nocive pentru rinichi și cum îți poți proteja rinichii

Jan 5, 2022 | Noutăţi

Rinichii  sunt o pereche de organe vitale pentru sănătatea generală, cu rol esențial în excreția substanțelor dăunătoare din organismul uman. O funcționare deficitară a rinichilor, determinată de o boală renală, poate afecta semnificativ sănătatea. Deși boala renală este adesea asociată cu consumul de alcool sau cu vârsta înaintată, orice altă persoană poate fi afectată. Obiceiurile zilnice pot influența riscul de a dezvolta afecțiuni renale. Consumul exagerat de sare, proteine de origine animală sau de alimente procesate, împreună cu alte comportamente dăunătoare, pun presiune asupra rinichilor, ducând la boli renale cronice.

Obiceiuri nocive pentru rinichi

Folosirea excesivă a analgezicelor. Medicamentele eliberate fără prescripție medicală, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, administrate pe o perioadă lungă de timp, pot provoca probleme cronice ale rinichilor. Condiția determinată de utilizarea excesivă a analgezicelor poartă denumirea de nefropatie analgezică și se manifestă prin oboseală, slăbiciune, senzație de rău, hematurie (sânge în urină), creșterea frecvenței urinare, dureri în flancuri, edeme, senzație de amorțeală, greață, vărsături, confuzie sau letargie. Persoanele care prezintă riscul de a dezvolta nefropatie analgezică în urma utilizării excesive a analgezicelor sunt cele care prezintă deja insuficiență renală, cât și cele care suferă de diabet sau hipertensiune arterială.

Deshidratarea. Un aport insuficient de lichide poate crește riscul de azotemie prerenală (afecțiune caracterizată printr-un nivel anormal de ridicat de compuși ce conțin azot în sânge) sau calculi renali (pietre la rinichi). În lipsa unui tratament, azotemia poate duce la leziuni renale acute și boli renale cronice. Cantitatea de lichide recomandată pentru consumul zilnic diferă de la o persoană la alta, anumiți factori, precum vârsta, sexul, dieta, starea de sănătate și tipul de activitate influențând necesitățile organismului.

 

Materialul integral pe Romedic.ro