Pacienții cu boală cronică de rinichi prezintă un risc mai mare de cancer

Apr 21, 2022 | Boala cronică de rinichi, Neoplasm renal, Noutăţi

Pacienții cu boală cronică de rinichi (BCR) cu formă ușoară până la moderată sau cei care primesc transplant de rinichi prezintă un risc crescut de cancer, potrivit datelor publicate în Jurnalul American al Bolilor de Rinichi.

„Am căutat să caracterizăm povara diagnosticelor de cancer și a deceselor prin cancer în rândul pacienților cu BCR și să stabilim dacă riscul acestor pacienți a fost mai crescut, comparativ de cel al pacienților cu funcție renală normală. De asemenea, am evaluat dacă pacienții cu boală cronică de rinichi au avut un stadiu de cancer mai avansat la momentul diagnosticării”, a declarat medicul nefrolog, Abhijat Kitchlu.

Într-un studiu de cohortă, cercetătorii au evaluat toți adulții din Ontario, Canada, care aveau date ale ratei de filtrare glomerulară-eGFR (n=5.882.388), se aflau sub dializă (n=29.809) sau au primit un transplant renal în perioada 2007-2016 (n=4.951). ).

Cercetătorii au urmărit pacienții până la apariția primului diagnostic nou de cancer. 

Cu ajutorul modelelor statistice Fine și Gray, cercetătorii au măsurat corelația dintre funcția rinichilor și incidența cancerului. În plus, cercetătorii au folosit testarea Chi-pătrat (χ2) pentru a compara stadiul cancerului la diagnosticare pe categorii de funcție renală.

”Am descoperit că între 10% și 15% dintre pacienții cu BCR au dezvoltat cancer și că riscul de cancer a fost crescut la pacienții cu boală cronică de rinichi, formă ușoară până la moderată. De asemenea, riscul de deces prin cancer a fost mai mare la pacienții cu BCR ușoară-moderată. Pacienții cu BCR au prezentat mai multe tipuri de cancer în stadiu 4 la momentul diagnosticării. Acest lucru evidențiază importanța depistării cancerului la pacienții cu afecțiuni renale, precum și nevoia de a dezvolta strategii mai bune de tratament a cancerului pentru cei cu disfuncție renală. Există dovezi limitate pentru a ghida modificarea terapiei cancerului la pacienții cu BCR, iar acești pacienți sunt adesea excluși din studiile clinice privind tratamentul pentru cancer.”

 

Articol preluat și tradus de pe www.healio.com