Pacienții cu transplant renal sunt mai vulnerabili la bacteriile comune

Oct 12, 2021 | Noutăţi, Transplant renal

Nocardia este o bacterie care poate fi găsită în apă și sol și care cauzează rareori boli. În urma unei analize, s-a constatat că atunci când apare la persoanele care au avut un transplant renal, infecția cu bacteria nocardia poate duce la pneumonie și abces cerebral. Din această cauză cercetătorii atrag atenția medicilor asupra prezenței acestei bacterii la pacienții cu transplant renal.

”Nocardia este un germen „oportunist”, deoarece nu îmbolnăvește majoritatea oamenilor, doar pe cei cu răspunsuri imune compromise, cum ar fi pacienții care au suferit un transplant de organe sau un tratament pentru cancer; aceștia sunt mai vulnerabili”, spune dr. Stephanie L. Baer, medic infecționist la Medical College of Georgia din SUA.

„Pacienții cu transplant renal sunt expuși la tot felul de infecții”, afirmă dr. Sandeep Padala, nefrolog la Augusta University Health System.

Pentru a analiza modul în care această vulnerabilitate a influențat riscul de nocardioză la acestă categorie de pacienți, cercetătorii au folosit sistemul de date din SUA, o bază de date națională care colectează, analizează și distribuie informațiile la nivel național despre boala renală în stadiu final. Datele au cuprins analiza a 203.233 de pacienți transplantați, din anul 2001 până în 2011.

În cadrul studiului au fost incluși pacienți care au fost diagnosticați cu nocardioză sau cu insuficiență renală după infecție. Studiul a apărut publicat în Jounal of Investigative Medicine. Au descoperit că 657 de pacienți – mai puțin de 1% din total- au fost diagnosticați cu o infecție nocardică, un procent mai mic decât cel înregistrat în studiile anterioare.

„A fi mai în vârstă, a avea un abces cerebral sau a lua imunosupresoare specifice prezintă un risc mai mare de respingere a transplantului pentru acești pacienți”, spune autorul Baer.

Riscul cel mai mare îl prezintă cei infectați au vârsta de 65 de ani sau peste, care prezintă un istoric privind respingerea transplantului și/sau eșecul și care au primit rinichiul de la un donator decedat, mai degrabă decât de la un donator viu. În 2020, de exemplu, au existat 33.310 transplanturi de la donatori decedați, comparativ cu 5.726 de transplanturi de la donatori vii.

Aproximativ 43% din totalul pacienților cu transplant au prezentat respingerea rinichiului, iar acest procent a crescut până la 67% în ceea ce privește infecția cu nocardie.

”Medicii trebuie să ia în considerare nocardia la acești pacienți, mai ales dacă prezintă pneumonie și abces cerebral. Este un organism foarte dificil de diagnosticat și tratat, fiind o bacterie de ordin superior. Bacteria este greu de identificat și infectează zone din corp precum plămânii și creierul”, spune Baer.

Medicul completează: ”O altă provocare este dată de faptul că nocardia răspunde doar la antibiotice specifice, unele dintre acestea fiind toxice pentru rinichi, tocmai din această cauză am analizat impactul bacteriei la pacienții cu transplantați renal”.

Pentru a analiza când apar infecțiile și pentru a identifica strategii preventive privind această bacterie sunt necesare mai multe studii, astfel încât să poată fi stabilite consecințele prezenței sale la această categorie de pacienți.

 

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com