Pacienții pediatrici cu COVID-19 au prezentat schimbări ale funcției renale

Nov 24, 2021 | Nefrologie pediatrică, Noutăţi

La pacienții pediatrici, infecția cu SARS-CoV-2 a fost asociată cu simptome ușoare, în cea mai mare parte. Cu toate acestea, atât copiii, cât și adulții infectați cu COVID-19 au prezentat modificări ale funcției renale. Cercetătorii au efectuat o analiză a datelor privind implicarea renală în COVID-19, cu accent pe patofiziologia leziunii renale acute în sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS) cu SARS- CoV-2, precum și potențialul impact al infecției cu SARS-COV-2 asupra funcției renale. Au fost raportate date despre pacienții cu antecedente de boală renală, inclusiv sindrom nefrotic și boală cronică de rinichi.

Rezultatele analizei privind implicarea renală la pacienții pediatrici cu COVID-19, publicate în PubMed și Scopus, au sugerat că odată cu apariția PIMS cu SARS-CoV-2, pacienții pediatrici sunt expuși riscului de a dezvolta o formă severă COVID-19, cu multi- implicarea și disfuncția organelor. Pe lângă inflamația intensă mai sunt afectate și alte sisteme, ceea ce duce la leziuni renale acute.

Rezultatele unor studii au sugerat că celulele renale, inclusiv podocitele (celule din glomerulii renali), pot fi expuse riscului de infectare directă cu SARS-CoV-2. Au existat cazuri de boli glomerulare declanșate de infecția cu SARS-CoV-2 și agravări ale bolilor renale anterioare. „Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili factorii care duc la deteriorarea funcției renale la copiii infectați cu SARS-CoV-2 și pentru a putea pune un prognostic bolii”, au spus cercetătorii.

 

Articol preluat și tradus de pe www.docwirenews.com