Pacienții transplantați au înregistrat o îmbunătățire cu 10% a simptomelor în 3 luni de la intervenție

Sep 14, 2021 | Noutăţi, Transplant renal

 

Cercetările efectuate la Universitatea Johns Hopkins au arătat că supraviețuitorii transplantului de rinichi au înregistrat o îmbunătățire a 9 din 11 simptome în termen de 3 luni de la intervenție.

” Pacienții care urmează un tratament de dializă au înregistrat ca simptome asociate o calitate scăzută a vieții, depresie, întreruperea dializei, risc crescut de spitalizare și deces. În timp ce urmează dializa și așteaptă transplantul, simptomele pacienților persistă și se agravează, iar riscul pentru reacții adverse, crește. Cu toate acestea, studiile transversale sugerează că refacerea funcției renale după transplantul de rinichi duce la îmbunătățirea sănătății și calității vieții”, afirmă dr. A. McAdams-DeMarco din cadrul departamentului de epidemiologie de la Johns Hopkins University.

Acest studiu este primul care evaluează simptomele specifice – și modul în care acestea s-ar putea modifica înainte și după transplant – la cei implicați în procesul de transplant (de exemplu, candidații la transplant și primitorii).

”Rezultatele noastre cu privire la modificarea simptomelor post-transplant pot contribui la îmbunătățirea îngrijirii post-operatorii și la promovarea îngrijirii centrate pe pacient”, a declarat dr.McAdams-DeMarco într-un comunicat.

Cercetătorii au identificat cele mai frecvente simptome raportate în momentul evaluării transplantului. Acestea sunt: oboseala, xeroderma, durerea musculară și pruritul. 16% și 21% dintre candidați au raportat nivelul simptomelor ca fiind ”ridicat” și ”foarte ridicat”.

Pacienții care au primit un transplant de rinichi au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor cu 10% la 3 luni de la transplant (scorul general estimat al simptomelor a fost de 82,3 puncte la transplant față de 90,6 la 3 luni), iar 9 din 11 simptome s-au îmbunătățit. Cele mai bune rezultate au fost identificate pentru oboseală și prurit (23%, respectiv 21%).

”Aceste rezultate evidențiază importanța refacerii funcției renale și furnizează estimări ale reducerii procentuale pentru fiecare simptom în parte. Reducerea simptomelor ar trebui să fie parte a discuției în deciziile viitoare privind îngrijirea post-transplant”, concluzionează dr. McAdams-DeMarco.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com