Prof. dr. Adrian Covic: Binomul hipertensiune arterială-boală cronică de rinichi este o combinație nefastă, reprezintă vârful de lance al bolilor cronice

May 18, 2021 | Video

În România peste 7,4 milioane de oameni sunt hipertensivi, iar numărul acestora ar putea fi mult mai mare în condițiile în care hipertensiunea arterială (HTA) este o boală tăcută, care nu dă simptome, deci multe persoane rămân nediagnosticate. 45% dintre românii peste 50 de ani suferă de hipertensiune arterială, dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează, astfel că se expun riscului unui deces prematur. Netratată, hipertensiunea arterială primară sau esențială poate duce la boli de rinichi, inclusiv insuficiență renală.

,,Toate bolile renale, glomerulare, diabetul zaharat și toate bolile cronice renale sunt asociate cu hipertensiunea. Pe măsura ce boala renală avansează, hipertensiunea este aproape ubicuitară, fiind depistată la 90%-95% dintre pacienții renali”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, președintele Societății Române de Nefrologie, medic cu dublă specializare: nefrologie și cardiologie.Există și HTA secundară care reprezintă 10% din totalul hipertensiunilor arteriale, iar una din cauzele hipertensiunii secundare o reprezintă chiar bolile renale sau renovasculare.

 

 

Sursă video:YouTube