Prof. dr. Adrian Covic, nefrolog: Boala cronică de rinichi, marker pentru sărăcie și lipsa serviciilor medicale corespunzătoare

Dec 2, 2021 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Peste 840 de milioane de oameni din lumea întreagă suferă de Boala cronică de rinichi (BCR). La nivel european 47 de milioane de oameni se confruntă cu această boală. În ceea ce privește România, potrivit medicilor nefrologi procentul ajunge la 10-13% din populație. Aproximativ 90% dintre cei care suferă de această boală nu știu că au acest diagnostic.

„Este cunoscut faptul că BCR – atât în România cât și în Germania, Anglia sau SUA – reprezintă un marker clar pentru sărăcie și pentru lipsa serviciilor medicale corespunzătoare. Și lucrul acesta se vede pentru că, din păcate, zona de Nord-Est a țării este vitregită de servicii de sănătate comparativ cu restul țării și nivelul social este mai redus în această zonă”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog, fost președinte al Societății Române de Nefrologie, în cadrul în cadrul unei mese rotunde ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură”, cea de-a doua dintr-un șir de evenimente pe aceeași temă.

În opinia nefrologului ieșean, BCR este cea mai importantă problemă de afectare cronică în momentul de față în lume și probabil și în România.

 

Materialul integral pe 360medical.ro